3-6 yaş arasında çocuğu olan annelerin paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Sögütlü, Aslı (My University, 2024)
Bu araştırmada 3-6 yaş aralığında çocuğu olan annelerin paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile içi uyum düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile içi uyum düzeyi arasındaki ilişki demografik özelliklere ve ebeveyn öz yeterliliği ile aile içi uyum alt boyutlarına göre incelenmiştir. Bu araştırma betimsel tarama modelinde nicel bir çalışmadır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesindeki kolay ulaşılabilirlik ilkesi doğrultusunda belirlenen toplam 3 okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 3-6 yaş arasındaki çocukların anneleri ve Google Formlar aracılığıyla ulaşılan 3-6 yaş arasındaki çocukların anneleri olmak üzere toplam 375 anne dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Alemdar ve Kahraman (2023) tarafından geliştirilen Paylaşan Ebeveynlik Ölçeği, Güler Yıldız ve Şahin (2020) tarafından geliştirilen “Berkeley Ebeveyn Öz Yeterlilik Ölçeği” ve Güller (2015) tarafından geliştirilen “Anne Babalık ve Aile Uyum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerini analiz etmek için SPSS 25.0 paket dahilinde, paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile içi uyum düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyonu analizi yapılmıştır. Paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile içi uyum düzeyinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla, Bağımsız grup t Testi, Tek Yönlü Varyans (ANOVA) testi kullanılarak fark analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, paylaşan ebeveynlik, ebeveyn öz yeterliliği ve aile içi uyum düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Paylaşan ebeveynlik düzeyi arttıkça ebeveyn öz yeterliliği ve aile uyumu artmaktadır. Aynı zamanda ebeveynlik öz yeterliliği arttıkça aile uyumunun da arttığı görülmüştür.

The aim of this research is to examine the relationship between shared parenting, parental self-efficacy, and family adjustment levels among mothers with children aged 3-6. The relationship between shared parenting, parental self-efficacy, and family adjustment levels was analyzed in relation to demographic characteristics and sub-dimensions of parental self-efficacy and family adjustment. This research is a quantitative study in a descriptive survey model. The study, designed in accordance with the relational survey model, includes a working group consisting of a total of 375 mothers of children aged 3-6 who attend three preschool education institutions in the Küçükçekmece district of Istanbul, selected based on the principle of easy accessibility during the 2023-2024 academic year, and mothers of children aged 3-6 reached via Google Forms. As data collection tools, the “Personal Information Form” developed by the researcher, the Shared Parenting Scale developed by Alemdar and Kahraman (2023), the “Berkeley Parental Self-Efficacy Scale” developed by Güler Yıldız and Şahin (2020), and the “Parenting and Family Adjustment Scale” developed by Güller (2015) were used. To analyze the research data, the Pearson Correlation analysis was performed to examine the relationship between shared parenting, parental self-efficacy, and family cohesion levels using the SPSS 25.0 package program. To determine whether shared parenting, parental self-efficacy, and family cohesion levels differ according to demographic variables, difference analysis was conducted using the Independent Group t-Test and One-Way Variance (ANOVA) test. According to the results obtained from the research, it was concluded that there is a significant positive relationship between shared parenting, parental self-efficacy, and family adjustment levels. As the level of shared parenting increases, parental self-efficacy and family adjustment also increase. Additionally, it was observed that as parental self-efficacy increases, family adjustment also increases.
Examining the relationship between sharenting, parental selfefficacy and family adjustment of mothers’ with children 3-6 years of age
Keywords: Aile Uyumu Sharenting; Çalışan anneler; Çalışma ve aile; Ebeveyn Öz Yeterliliği; Ebeveynlik; Family Adjustment; Öz Yeterlilik; Parental Self-Efficacy; Parenting; Paylaşan Ebeveynlik; Self-Efficacy; Work and family; Working mothers