Gizli sınıf analizi ve Türkiye'de muhafazakarlık üzerine bir uygulama - Sinan, Melek (My University, 2009)
ken, Gizli Değişken Modelleri Gizli Sınıf Analizi, EM Algoritması Muhafazakarlık Sınıflandırması ÖZET GİZLİ SINIF ANALİZİ VE TÜRKİYE’DE MUHAFAZAKARLIK ÜZERİNE BİR UYGULAMA Sosyal bilimlerde pek çok kavram doğrudan gözlenememektedir. Bu kavramların karmaşıklığı ve gizlilikleri karşısında anlamlarını ortaya koymak için gizli değişken modelleri geliştirilmiştir. Bu tez, üniversite öğrencilerinin son yıllarda sıkça söz edilen bir kavram olan muhafazakarlığın toplum, gelenek, din, aile, otorite, devlet, millet gibi temel değerlerine ilişkin tutumlarının incelenmesine ve muhafaza etmek istedikleri değerler açısından sınıflandırılmasına yönelik olarak hazırlanmıştır. Muhafazakarlık, hem bir tutum olması hem de Türkiye’de İslami ve Milliyetçi akımlarla etkileşime girerek karma bir kimlik şeklinde kendini göstermesi nedeniyle gizli değişken olarak değerlendirilmiş, üniversite öğrencilerinin muhafazakar tutumlar açısından sınıflandırılmasında ve elde edilecek sınıfların özelliklerinin belirlenmesinde gizli sınıf analizinden yararlanılmıştır. Latent Variable, Latent Variable Models Latent Class Analysis, EM Algorithm Conservatism Classification

LATENT CLASS ANALYSIS AND AN APPLICATION ON CONSERVATISM IN TURKEY Most of the concepts in social studies cannot be observed directly. In the face of the complexity and the confidence of these concepts, the latent variables have been improved in order to present their meanings. This thesis has been prepared to analyze the attitudes of university students regarding their basic values such as, society, traditions, religion, family, authority, government, and nation and to classify them according to the values that they want to conserve. Conservatism has been described as a latent variable, for it is an attitude and also it becomes a more complex identity by interacting with Islamic and Nationalist movements in Turkey. Latent class analyses have been used, in order to classify the university students in terms of conservative attitudes and also to identify these classes’ characteristics.
Keywords: EM Algoritması; İstatistik; Muhafazakarlık