Popüler bilim kitaplarının fen bilimleri dersi öğretim programına entegresi - Çetin, Zeynep Betül (My University, 2022)
Hızla değişen bilgi ve teknoloji çağı ile popülaritesi artan bilime olan ilgi, beraberinde bilim insanları ve halk arasında köprü olacak çeşitli iletişim kanalları ihtiyacını doğurmuştur. Bu iletişim kanallarından biri olan popüler bilim kitapları zaman içinde fen sınıflarımıza kadar ulaşarak vazgeçilmez birer öge haline gelmiştir. Derslerine materyal çeşitliliği katmak isteyen fen bilimleri öğretmenleri kurgusal ve kurgusal olmayan türlerdeki bu kitaplara sınıflarında yer vermektedir. Bu kitaplar sahip oldukları zengin görseller, mizahi ve basit dil ile iyi birer ders materyali olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu kitapların derste kullanılmadan önce değerlendirmeden geçirilmeleri gerekmektedir. Bu kitapların ders materyali olarak kullanılmadan önce değerlendirmeden geçirilmeleri ve Fen Bilimleri Dersi Öğretim entegresi gerekliliği bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Bu araştırmanın amacını; fen bilimleri öğretmenlerinin popüler bilim kitaplarının fen bilimleri dersinde kullanımına dair görüş, öneri ve tecrübelerinin ortaya çıkarılması, popüler bilim kitaplarını değerlendirmek için MASTER (Modified Analytcal Science-Trade Book Evaluation Rubric)’ın Türkçeye uyarlanması, çevrimiçi kitap satış sitelerinde bulunan popüler bilim kitaplarının rubrik aracılığı ile değerlendirilmesi ve değerlendirilen kitapların Fen Bilimler Dersi Öğretim entegre edilmesi oluşturmaktadır. Fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerinin ortaya çıkarılmasında durum çalışmasının özelliklerinden yararlanılarak açık uçlu sorulardan oluşan “Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Popüler Bilim Kitaplarına Yönelik Görüşlerini Belirleme Anketi” aracılığı ile veriler toplanarak mevcut durum ortaya konmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi ile “popüler bilim kitaplarının kullanımına ilişkin genel görüşler”, “popüler bilim kitaplarını derslerinde kullanan fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri”. “popüler bilim kitaplarını derslerinde kullanmayan fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri” ve “popüler bilim kitaplarının fen öğretim programına entegresine ilişkin görüşler” ana temalarında ele alınarak kodlar ile ifade edilerek frekans tablolarında sunulmuştur. Dilsel uygunluk sağlanarak gerçekleştirilen MASTER rubriğinin Türkçeye uyarlanmasında güvenirlik yüzdesi %78 olarak hesaplanmıştır. Çevrimiçi kitap satış sitelerinde yer alan popüler bilim kitapları kitap belirleme kriterleri ile seçilmiş, seçilen kitaplar rubrik aracılığı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirilen ve uygun olduğu belirlenen 52 adet popüler bilim kitabı Fen Bilimleri Dersi Öğretim yer alan konu alanları ve üniteler baz alınarak programa entegre edilmiş ve ek okuma önerisi olarak sunulmuştur.

The rapidly changing information and technology age and the increasing popularity of science have led to the need for various communication channels that will be a bridge between scientists and the public. Science trade books, which are one of these communication channels, have reached our science classes over time and have become indispensable items. Science teachers who want to add material diversity to their lessons include these fictional and non-fictional books in their classrooms. These books appear as good course materials with their rich visuals, humorous and simple language. However, these books must be evaluated before they can be used in the course. The necessity of evaluating these books before being used as course material and their integration into the science course formed the basis of this study. The purpose of this research; To reveal the opinions, suggestions and experiences of science teachers about the use of science trade books in science lessons, to adapt MASTER (Modified Analytcal Science-Trade Book Evaluation Rubric) to Turkish to evaluate popular science books, to use rubrics of science trade on online book sales sites. and integrating the evaluated books into the National Science Education Program (2018). By using the features of the case study to reveal the views of science teachers, the current situation was revealed by collecting data through the Questionnaire for Determining the Opinions of Science Teachers on Popular Science Books, which consists of open-ended questions. The data obtained are general views on the use of science trade books , views of science teachers who use science trade books in their classes by content analysis. opinions of science teachers who do not use science trade books in their classes and opinions about the integration of science trade books into science curriculum were discussed in the main themes and presented in frequency tables by expressing them with codes. The percentage of reliability was calculated as 78% in the adaptation of the MASTER rubric, which was carried out by ensuring linguistic compatibility, into Turkish. Science trade books on online book sales sites were selected by book selection criteria, and the selected books were evaluated through rubrics. 52 science trade books, which were evaluated and determined to be appropriate, were integrated into the program based on the subject areas and units in the National Science Education Program (2018) and presented as additional reading suggestions.
The integration of science trade books into national science course curriculum
Keywords: Bilim; Bilim Kitapları Science Trade Books; Critical Literacy; Eleştirel Okuryazarlık; Fen; Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı; Literacy; National Science Course Curriculum; Okuryazarlık; Öğrenim ve öğretim; Popüler Bilim Kitapları; Science; Science Books; Study and teaching