Sürdürülebilirlik raporlamasının ıfrs kapsamında değerlendirilmesi: uluslararası sürdürülebilirlik standartları kurulu - ÖKTEM, BEGÜM; ÖKTEM, RECEP (My University, 2022)
Finansal raporlama standartları ve muhasebe standartlarına ilişkin küresel ölçekli bir kuruluş olan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) Vakfı, sürdürülebilirlik ile ilgili önemli bir adım atmış ve Kasım 2021’de Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB)’nu kurduğunu ilan etmiştir. Böylece hem finansal raporlama hem de sürdürülebilirlik raporlaması tek bir çatı altında toplanmıştır. ISSB tarafından standartların oluşumuyla ilgili son gelişme ise, Mart 2022’de, önerilen ilk iki standart ile ilgili taslak metinlerin yayınlanması ve paydaş görüşlerine sunulması olmuştur. Çalışmada sürdürülebilirlik raporlaması IFRS kapsamında değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, öncelikle IFRS vakfı kısaca açıklanmış, ardından sürdürülebilirlik ile ilgili IFRS’nin standart belirleme kurulu olan ISSB açıklanarak, farklı bakışların bir araya getirilmesiyle IFRS ve ISSB’nin şekillenmesini etkileyen uluslararası kuruluşların ISSB’ye katkısı açıklanmıştır. Ardından, ISSB tarafından önerilen ilk iki standart ile ilgili taslak metinler olan; “IFRS S1 Sürdürülebilirlik ile İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanması İçin Genel Gereklilikler” ve “IFRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar” özetlenerek, değerlendirilmiş ve çalışma sonlandırılmıştır.

The International Financial Reporting Standards (IFRS) Foundation, a global organization for financial reporting standards and accounting standards, has taken an important step in sustainability, and in November 2021, it has announced the establishment of the International Sustainability Standards Board (ISSB).Thus both financial reporting and sustainability reporting were gathered under a single roof. The atest development in the formation of standards by the ISSB was the publication of the draft texts related to the first two proposed standards in March 2022 and submitting them to stakeholder comments. In the paper, sustainability reporting was evaluated within the scope of IFRS. In this context, first, the IFRS foundation was briefly explained, then the ISSB, the standard setting board of IFRS for sustainability, was explained, and the contribution of international organizations that affected the formation of IFRS and ISSB to the ISSB by bringing different perspectives together. Then, the draft texts of the first two standards proposed by the ISSB; “IFRS S1 General Requirements for the Disclosure of Sustainability-Related Financial Information” and “IFRS S2 Climate-Related Disclosures” were summarized and evaluated, and the paper was concluded
Evaluation of sustainability reporting in the scope of ifrs: international sustainability standards board
Keywords: Uluslararası Finansal Raporlama Standartları; Sürdürülebilirlik Raporlaması; Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu; International Financial Reporting Standards; Sustainability Reporting; International Sustainability Standards Board