slâm Mimarî GeleneğindeMukarnas UnsurununOrtaya Çıkışı - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İslâm mimarisinde görülen geometrik bir bezeme çeşidi olan mukarnas,İslâm mimarisinin en önemli mimari öğelerinden biri olarak da kabuledilir. Buna rağmen ister İslâm medeniyet dairesi içinde yer alan dillerde(özellikle Türkçe ve Arapça literatürlerde) isterse de Batılı dillerde hakettiği gibi çalışmamış bir konu olduğunu söylemek mümkündür. Bunedenle mevcut noksanı telafi etmek ve mukarnas konusu üzerindebazı anlaşılmayan yönleri açıklığa kavuşturabilmek için böyle biraraştırmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışma sırasındamukarnasa dair terimsel ve tarihî bir tanıtım yapmak adına bu öğeninilk zuhuru, İslâm dünyasının geniş coğrafyasına yayılması ve bu konularadair çeşitli görüşler gözden geçirilmiş. Mukarnasın Tanımı, MukarnasınMenşei, Mukarnasın Maşrıktan diğer İslâm coğrafyasına yayılması ileMağribî Mukarnasın zuhuru olarak adlandırdığımız dört başlık altındakonu genel çizgisiyle sunulmuştur.

Muqarnas is considered one of the most important architectural elements of Islamic architecture. Despite this, it is possible to say that it is a subject that has not worked as it deserved, whether in Islamic languages (especially Turkish and Arabic literature) or western languages. For this reason, such research was needed to compensate for the existing ambiguous and to clarify some incomprehensible aspects on this subject. During this study, the first occurrence of this element, its spread to the wide geography of the Islamic world and its various views on these issues will be reviewed in order to make a lexical and historical presentation about muqarnas. The definition of Muqarnas, the Origin of Muqarnas, the publishing of Muqarnas from Mashrik to other Islamic geographies will try to present the occurrence of Maghrebian Muqarnas under the general outline of this issue.
The Emergence of Muqarnas in the Islamic Architectural Tradition