Liderlik yaklaşımları algısının işe ilişkin duygusal iyilik durumu üzerine etkisi - Durukan, Gökçen (My University, 2013)
derlik, Yönetici, Liderlik Türleri, İşe İlişkin İyilik Durumu ÖZET Çalışmada yöneticilik ve liderlik kavramları üzerinde durulmuş, liderlik yaklaşımı algısının, işe ilişkin duygusal iyilik durumu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu ilişkinin var olma durumunun sosyo-demografik özellikler doğrultusunda değişiklik gösterip göstermediği de araştırılmıştır. Liderlik kavramı ve liderlik yaklaşımlarının tarihsel gelişimine değinilmiş ve çalışmanın odağında olan etkileşimci ve dönüşümcü liderlik kavramları ile iki liderlik arasındaki ayırt edici özellikler açıklanmaya çalışılmıştır. İşe ilişkin duygusal iyilik durumunun çalışanlar tarafından algılanan liderlik yaklaşımı ile olan ilişkisini araştırmak üzere, Park Bravo Grup ve Eroğlu Holding bünyesindeki çalışanlara anketler uygulanmıştır. İşe ilişkin duygusal iyilik boyutu ; düşük memnuniyet ve yüksek memnuniyet faktörleriyle incelenirken, Liderlik algısı; dönüşümcü ve etkileşimci lider faktörleri ile incelenmiştir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda, çalışanların liderlik yaklaşımları algısının, çalışanların işe ilişkin duygusal iyilik durumunu etkilediği görülmüştür. Hem Dönüşümcü Liderlik hem de Etkileşimci Liderlik algısının Yüksek Memnuniyet Durumu üzerinde pozitif yönde açıklayıcılığı olduğu görülmüştür. Liderlerini dönüşümcü olarak algılayan çalışanların işe ilişkin duygusal iyilik düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Erkek çalışanların kadın çalışanlara göre işlerine ilişkin daha yüksek memnuniyet algısına sahip oldukları ve liderlerini dönüşümcü olarak algıladıkları bulunmuştur. Leadership, Manager, Types of Leadership, Job-related well being

In the study, the concepts of management and leadership are emphasized, and the impact of the leadership approach perception on the job-related well being has been investigated. Whether this relationship changes in accordance with the socio-demographic characteristics or not was also investigated. The historical development of the concept of leadership and leadership approaches are touched on and the concepts of transactional and transformational leadership, which are on the focus of the study, distinctive characteristics between them were tried to explain. To investigate the relationship between Job-related well-being of the employees and leadership approach perceived by them; Eroglu Holding and Park Bravo Group employees were surveyed. While the Job-related well-being was explored with low satisfaction and high satisfaction factors, the perception of leadership was explored with transformational and transactional leader factors. As a result of the regression analyses, it has been indicated that employee's perceptions of leadership approaches affect their level of job related well-being. The perceptions of both transformational and transactional leaderships were explored to have positive impact on High Satisfaction Condition. Moreover, the employees who perceive their leaders as transformational were seen to have higher levels of job-related emotional well-being. Compared to female employees, male employees were found to have a perception of higher satisfaction for their jobs and perceive their leaders more transformational.
Keywords: Dönüşümcü Liderlik; İyilik-- Sosyal Yönleri; Liderlik; Örgütsel Davranış