Öneri sisteminin çalışanlar tarafından algılanması ve özendirici etkisi üzerine bir araştırma - Erbabı, Aynur (My University, 2006)
ÖNERİ SİSTEMİNİN ÇALIŞANLAR TARAFINDAN ALGILANMASI VE ÖZENDİRİCİ ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Aynur ERBABI Öneri Sistemi, çalışanların önerilerinin alınıp değerlendirildiği ve uygulanabilir olanların uygulandığı bir sistemdir. Bu tezin amacı, öneri sisteminin çalışanlar tarafından nasıl algılandığının araştırılmasıdır. Tezin araştırma aşamasında güdüleme teorileri, öneri sistemi, öneri sistemi ve güdüleme teorileri ilişkisi, çalışanlar tarafından güdüleyici olarak algılanan uygulamalar ve başarılı bir öneri sisteminin özellikleri incelenmiştir. Çalışanların öneri sistemiyle ilgili algılamalarının belirlenebilmesi için bir soru formu hazırlanmış ve sistemin uygulandığı bir işletme olan Anadolu Efes Kırklareli Fabrikasında çalışanlara dağıtılmıştır. Faktör analizi yapılarak çalışanların öneri sistemiyle ilgili algı grupları belirlenmiştir. Bu algı grupları, Olumlu-Özendiricilik Algısı, Zararlı Bulma Algısı, Gereksiz Bulma Algısı, İnançsızlık Algısı ve Uygulamada Başarısızlık Algısıdır. Algı gruplarının aritmetik ortalamalarına bakıldığında çalışanların öneri sistemini olumlu ve özendirici olarak algıladığı ve sistemi zararlı, gereksiz bulma, sistemin yürütüleceğine inançsızlık ve uygulanmasında başarısızlık gibi olumsuz algılarının düşük olduğu görülmüştür. Sistemle ilgili algı gruplarının birbirleriyle ilişkisi incelenmiş, sistemi olumlu algılayanların olumsuz algılarının az olduğu, uygulamasını başarısız bulanların aynı zamanda sistemi zararlı buldukları görülmüştür. A RESEARCH ON PERCEPTION OF SUGGESTION SYSTEM BY EMPLOYEES AND THE MOTIVATIONAL EFFECT OF THE SYSTEM Aynur ERBABI Suggestion System is an application in which suggestions of employees are received, evaluated and applied if applicable. The aim of this thesis is to search how suggestion system is perceived by employees. In the research stage of the thesis motivation theories, suggestion system and the relation between the motivation theories and suggestion system, the practises which are perceived as motivational by employees and the features which a succesfull suggestion system has to have were examined. A questionnare was prepared to determine the perception of suggestion system and distributed to the employees of Anadolu Efes Kırklareli Factory where suggestion system is being practiced. Employees’ perception groups were determined by conducting factor analyzing. These perception groups were to find the system Positive-Motivating, Unnecessary, Harmful, Unsuccessful in practise and Disbelief against the conducting the system. Arithmetical mean levels of these perception groups were determined. It is seen that the employees perceive the system Positive-Motivating and the level of negative perception against the system was quite low. When the relationship between the perception groups was examined, it was seen that the negative perception level of the ones who had high positive perception was low and the ones who had found the performing style of the system at the mentioned factory unsuccesful also perceived it harmful.
Keywords: Çalışanlar; Yeniden Yapılanma (Yönetim)