Özel dersanelerde verilen matematik öğretiminin niteliğinin ve öğrenciler üzerindeki yansımalarının incelenmesi - Doğan, Selçuk (My University, 2010)
ÖZEL DERSANELERDE VERİLEN MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN NİTELİĞİNİN VE ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEKİ YANSIMALARININ İNCELENMESİ Ülkemizdeki üniversiteye giriş sınavına hazırlanma süreci, adına “dershane” denilen özel kurs merkezlerinin doğmasına neden olmuştur. Özel dershanelerin eğitim sistemimiz üzerine önemli etkileri vardır. Bu çalışmanın amacı, özel dershanelerdeki matematik öğretiminin niteliğini ve bu matematiğin öğrenciler üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için pek çok veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Bunlar, üniversite birinci sınıf öğrencilerine, lise öğretmenlerine, özel dershane öğretmenlerine ve özel dershanelerde eğitim gören öğrencilere uygulanan anket ve görüşmelerdir. Elde edilen veriler nitel ve nicel yöntemler kullanılarak analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırmanın bazı önemli sonuçlarına gelince, anket yapılan tüm gruplar özel dershanelerin Üniversiteye Giriş Sınavında sağlamış olduğu pozitif etkiyi dile getirmekle birlikte, matematik eğitimi adına bazı olumsuz yansımalarının olduğunun da altını çizmişlerdir. Öte yandan, özel dershanelerde verilen öğretime matematik altyapısı iyi olan öğrencilerin daha çok uyum sağladıkları gözlenmiştir. zel dershane; matematik öğretmenleri; matematik eğitimi; üniversiteye giriş sınavı

INVESTIGATING THE NATURE AND IMPACTS OF MATHEMATICS EDUCATION ON CRAM SCHOOLS STUDENTS In Turkey, the preparation process for the university entrance exam gave rise to the centres of private courses known as “dershane” which is the Turkish counterpart of cram schools. Dershanes has significant impact on high school education. The purpose of this study is to investigate the quality of mathematics education in cram schools and its effects on students’ mathematics learning. For this purpose, many data collection instruments were used such as questionnaire and interviews which are applied to first degree undergraduates, to high school teachers, to cram school teachers and to students of these cram schools. Data were analyzed and interpreted by using qualitative and quantitative research method. Some of the important results of this study revealed that all group of research accept the positive effects of cram schools on the achievement in the university entrance examination; but at the same time they highlight some negative effects of cram school’s mathematics education on mathematics learning and teaching in Turkey. On the other hand, the students who are more adapted to cram school’s mathematics education are those having a good background of mathematics. Cram schools; mathematics teachers; mathematics education; university entrance examination
Keywords: Matematik_İlköğretim; Matematik_Öğrenim ve Öğretim