Futbolcularda sinir-kas iletimini kolaylaştırıcı germe çalışmalarının vuruş hızı ve eklem hareket genişliğine akut ve kronik etkileri - Akbulut, Taner (My University, 2013)
FUTBOLCULARDA SİNİR-KAS İLETİMİNİ KOLAYLAŞTIRICI GERME ÇALIŞMALARININ VURUŞ HIZI VE EKLEM HAREKET GENİŞLİĞİNE AKUT VE KRONİK ETKİLERİ Taner AKBULUT Bu araştırmada, genç futbolcularda, alt ekstremiteye uygulanan sinir-kas iletimini kolaylaştırıcı germe (PNF) egzersizlerinin topa vuruş hızı ve eklem hareket genişliğine olan akut ve kronik etkileri incelenmiştir. Araştırmaya, Kartal Belediyespor Kulübü’nden tesadüfî yöntemle seçilmiş, 24 lisanslı futbolcu katılmıştır. Gruplar PNF (n=12) ve kontrol (n=12) olarak ikiye ayrılmıştır. Araştırmada ön ve son testler uygulanmıştır. Ön testlerde antropometrik (boy, vücut ağırlığı) ve eklem hareket genişliği ölçümleri (ayak bileği plantar ve dorsal fleksiyon, kalçada aktif fleksiyon ve ekstansiyon) yapılmış; ayrıca katılımcıların farklı günlerde randomize olarak kas gevşet PNF germe (1 tekrarlı 10 sn statik germe, 6 sn’lik izometrik germe, 30 sn’lik statik germe) yaparak ve yapmadan vuruş hızları test edilmiştir. Gruplar, teknik ve taktik futbol antrenmanlarını haftada 3 gün (120 dakika/ gün) birlikte uygulamışlardır. PNF grubu, sekiz hafta (2 gün/ hafta, 20 dakika/ gün) süresince ek germe antrenmanına katılmıştır. Kontrol grubu herhangi bir ek germe antrenmanı yapmamıştır. Tüm ölçümler 8 hafta sonra tekrarlanmıştır. PNF germe egzersizlerinin vuruş hızı performansında akut bir etki yaratmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Kronik etki olarak PNF grubunun kontrol grubuna oranla vuruş hızı, sağ ayak bileği dorsal fleksiyon, kalçada aktif fleksiyon (sağ, sol) değerlerini anlamlı düzeyde arttırabildikleri belirlenmiştir (p<0,05). Sol ayak bileği dorsal ve plantar (sağ,sol) fleksiyon ve kalçada aktif ekstansiyonda (sağ, sol) ise anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). PNF germe egzersizlerinin topa vuruş hızında akut etkisinin olmadığı, kronik olarak büyük ölçüde alt ekstremitedeki eklem hareket genişliklerini ve topa vuruş hızını geliştirdiği ortaya konmuştur. Sonuç olarak, ısınmada uyguladığımız PNF germe modelinin, topa vuruş hızını ve eklem hareket genişliklerini arttırmak için genç futbolcuların antrenmanlarında kullanılması önerilebilir. ACUTE AND CHRONIC EFFECTS OF PROPRIOCEPTIVE NEUROMUSCULAR FACILITATION STRECTHING ON SHOOT SPEED AND RANGE OF MOTION IN SOCCER PLAYERS Taner AKBULUT The aim of this study was to determine the effects of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) exercises which carried out on lower extremity on shot speed and range of motion in young soccer players. Twenty-four soccer players were selected randomize from Kartal Belediyespor in this study. Groups were divided into two groups; PNF (n=12) and control (n=12) groups. Pre and post tests have been performed. In pre tests, anthropometric (height, weight) and range of motion tests (ankle plantar and dorsal flexions, hip flexions and extensions) were applied and all players were performed randomly shot speed test both unstretched and stretched with contract-relax PNF (1 repetition,10 seconds static stretching,6 seconds izometric stretching, 30 seconds static stretching) conditions on separte days. Both groups continued together technical and tactical soccer training, three days (120 minutes/ day) a week. PNF group attended additionally stretching training sessions through eight weeks (2 days/ week, 20 minutes/ day). Control group did not participate in any additionally stretching sessions. All tests were repeated eight weeks after. There were no PNF streching-induced changes (p>0,05) for acute effect to the shot speed. As a chronic effect, there were significant differences in a shoot speed, right ankle dorsal flexion, hip active flexion (right and left) (p<0,05) of the PNF group, whereas there were no significant differences between groups in left ankle dorsal flexion, hip active extansion (right and left), ankle plantar flexion (right and left) (p>0,05). There was no effect of PNF exercises on acute shot speed whereas, there were positive chronic effects on range of motion and shot speed. As a result, PNF stretching training model which is performed in warm up section, should be used to improve shot speed and range of motion in young soccer players trainings. Key Words: Soccer, PNF, shot, range of motion.
Keywords: Futbol; Futbolcular; Sağlık Yönleri; Spor