Erken devir Türk sanatının kaynakları - Demirbulak, Ayşegül (Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2012)
Fransız Estetik tarihinin önemli ismi Taine’nin, herhangi bir ulusun veya sanatçının yaratmış olduğu eserlerini; kavmin, iklimin, çevresel ve tarihsel hal ve koşulların, dinsel inançların ürünü saydığı (Sena, 1972, s.57) tezi çalışmanın hareket noktasıdır. Makalede Türklerin soy ve topluluk özellikleri ile yaşadıkları coğrafi ortamlar neticesinde şekillenen sanat ve kültürleri irdelenmiştir. Soy özelliklerinde; fiziksel görünüşleri ve tarihte kendilerinden bahsedilirken onlara atfedilen tanımlar anlatılmıştır. Topluluk karekterlerinde; gelenekleri, aile yapıları ve diğer topluluklarla kurdukları ilişkilerdeki tavırlarından söz edilmiştir. En çok önem verilen coğrafi çevrede ise; Proto Türklerden itibaren görüldükleri ve yurt kurdukları bölgeler verilmiştir. Bozkır hayatının sanat ürünlerindeki izleri, bazı motif ve figürler ve Hun, Göktürk, Uygur sanatı incelenmiştir.
Keywords: Türk Sanatı, kültürü