İstanbul baharatçılarında hastalık tedavisi için satılmakta olan bitki türlerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar - Müftüoğlu (Sürmeli), Betül (My University, 2004)
Günümüzde bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle dev bir endüstri haline gelen ilaç sektörünün yanı sıra, bilimin ışığında şifa ve faydaları kanıtlanan ata yadigarı doğal bitkiler yeniden revaç bulmakta. Batı ülkelerinde doğal olana, alternatif tıp adı altında daha fazla rağbet ediliyor, doğal bitkilerle şifa dağıtan sağlık merkezlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye, florasındaki çeşitlilik bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Türkiye'deki şifalı bitkiler hakkında birçok kitap yazılmış olmasına rağmen bitkilere ve bitkisel kökenli ilaçlara hala adeta kocakarı ilaçları nazarıyla bakılıp, bu tür ilaçlar kıymetten düşürülmektedir. İleri ülkelerdeki gelişmeleri gecikmeli olarak görüp benimseyen memleketimizde de alternatif tıbba yönelik ilgi giderek artmaktadır. Bu tezde, İstanbul baharatçılarında en çok rastlanan ve satılan şifalı bitkiler tespit edilip, bu bitkilerin toplanışı, tatbiki, faydaları ve muhtemel yan tesirleri hakkında bilgi edinilmiştir. Bu arada baharat ve şifalı bitkilerin kullanımının insanlığın tarihiyle başladığı, bilimin ve tıbbın gelişmediği dönemlerde insanların deneme yanılma metoduyla dertlerine çare aradıkları, daha sonra ise, yetersiz de olsa, bilimin öncülüğünde bitkilerin faydalarının daha iyi öğrenildiği ve tatbik edilmeye başlandığı görülmüştür. Fakat yapılan anket ve literatür çalışmalarında bilim ve teknolojide sıçrama asrı olan çağımızda bu mevzuda diğer bilim dalları ile aynı ivmeli gelişmenin olmadığı da aşikardır. Tıbbi nebatat diye adlandırılan bu bitkiler hakkındaki bilgilerin büyük bir kısmını asırlar evvel elde edilmiş tecrübi bilgiler oluşturmaktadır. Bilindiği gibi, doktorların ilaç seçiminde kullandıkları ilaç indeksleri, eczane sektörünün de vazgeçilmez kaynaklarıdır. Bu çalışma, İstanbul'da ki baharatçılarda en çok satılan tıbbi nebatların adeta bir indeksini oluşturması açısından önem arz etmektedir. Haziran, 2004 Betül MÜFTÜOĞLU (SÜRMELİ)

Our age of scientific and technologic developments also witnesses an increasing demand and popularity of use of cultural and natural heritage of herbal medicines which have scientifically proved useful in healing various ailments. In the developed countries of the west and east the natural ways of treating ailments are favored more and more every day under the title of alternative or complementary medicine and the number of health centers using the alternative or complementary medical treatments are increasing. As regards the diversity and amount of its flora, Turkey is a rich country and although a number of books have been published about the value of alternative ways of medical treatment, they are still considered as old-wife tales. Every innovation is accepted, in fact, by the people of every country with some delay. It is hoped that the interest towards the alternative medicine will also increase in our country as well, with some delay. In this thesis, the most frequently sold curative herbs and their reaping, application, benefits and the probable contra-effects are investigated. I realized that the usage of these curative plants and spices is as old as the mankind and in the old ages when the medicine and science did not develop sufficiently people had looked for cures to their sufferings by using trial and error method and nowadays with the insufficient science leading people learned the benefits and the way of usage of these plants. However, in our century when science and technology developed rapidly the same accelerated development can not be seen in this area. A serious part of the data about these curative plants is formed by the experienced knowledge that gained in the old centuries. As it is well known that the drug indexes are very crucial in the pharmacy sector and in helping the physicians in determining the right drugs for the patients. The present study is hoped to play a role in the compilation of an index of the most frequently sold curative plants of Istanbul and Turkey. June, 2004 Betül MÜFTÜOĞLU (SÜRMELİ)
Keywords: Bitki kökenli ilaçlar; Farmakoloji ve tedavi; Organik ilaçlar; Şifalı Bitkiler; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri