The mediating effect of subjective well-being on the relationship between organizational learning climate, performance and organizational citizenship - Bulutlar, Füsun (My University, 2005)
Sübjektif İyiliğin, Öğrenen Örgüt İklimi İle Performans Ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişki Üzerindeki Etkileri Çağımızda hızlı değişimin ve iş gücünün örgütler için ne denli önemli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Bu zorunluluk sadece üretim yapan kuruluşlar için değil, aynı zamanda servis veren eğitim kurumları için de geçerlidir. Özellikle böyle zorlu koşullarla mücadele etmek için eleman yetiştiren üniversitelerin de bu konuda öncü olmaları gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenlerden ötürü, bu araştırmada örgütlerin günümüzün koşullarına uyum sağlayabilmesi için sürekli öğrenmeleri gerektiği ve dolayısı ile öğrenen bir iklime sahip olmalarının hem örgütsel değişkenler, hem de çalışanlar açısından faydalı olacağı belirtilmektedir. Bu nedenle çalışmada öncelikle öğrenen iklimin elemanları belirlenmiş ve bunların örgüt elemanlarının sübjektif iyiliğine olan katkıları vurgulanmıştır. Ayrıca bir üniversitede öğrenen iklim elemanlarının varlığının çalışanların mutluluğunu arttıracağı ve dolayısı ile performans ve örgütsel vatandaşlık davranışları gibi örgütsel değişkenlere katkısının olacağı savunulmaktadır. Bu görüşü doğrulamak üzere İstanbul'daki beş üniversitenin öğretim elemanlarına anket dağıtmak suretiyle veriler toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğrenen iklim elemanlarının üniversite akademik personelinin sübjektif iyiliklerindeki değişiklikleri açıklama gücünün yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, öğretim elemanlarının sübjektif iyiliklerinin örgütsel vatandaşlık davranışlarında bulunma oranlarında meydana gelen değişiklikleri yordayıcı niteliklerinin olduğu da gözlemlenmiştir. Sübjektif iyiliğin örgütsel vatandaşlık davranışları ile öğrenen iklim elemanları arasındaki ilişkide etkili olduğu görülmüştür. Ancak, bu araştırmada ele alınan değişkenlerden hiç birisinin öğretim elemanlarının performanslarını yordayıcı niteliğinin olmadığı da bulgular arasındadır. Kadın ve erkek alt-örneklemleri incelendiğinde örgütsel vatandaşlık davranışlarında bulunma düzeyleri açısından manidar farklılıklar olduğu görülmüştür. Benzeri şekilde, özel ve devlet üniversiteleri alt-örneklemlerinde de araştırma değişkenleri açısından manidar farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.

The Mediating Effect of Subjective Well-Being on the Relationship Between Organizational Learning Climate, Performance and Organizational Citizenship Not only continuous improvement and learning but also human capital is thought to be important factors for contemporary organizations. Consequently, in this study the importance of learning is highlighted and it is claimed that having a leaning climate will both foster organizational variables like performance and organizational citizenship behaviors and also the subjective well-being of the employees. Therefore as a first step in the study the elements of a learning climate is identified and their effects on subjective well-being of academic personnel and the improvement that this will cause on organizational variables is discussed. In order to support this point of view data is gathered from the academic personnel of five different universities in Istanbul. The results showed that there was a significant relationship between the elements of organizational learning climate and subjective well-being of the academic personnel. The findings implied that subjective well-being predicted organizational citizenship behaviors. Moreover, it was also observed that subjective well-being of the academic personnel completely mediated the relationship between organizational learning climate and organizational citizenship behaviors. There was no significant relationship observed between the independent and mediating variables and performance. On the other hand, a significant difference between men and women sub-samples in terms of organizational citizenship behaviors was also observed. On the other hand, it was seen that state and private universities sub-samples differed significantly in most of the variables analyzed in this study.
Keywords: Personel Yönetimi