İstanbul’da bir İngiliz gazetesi: The Orıent News (1919-1922) - Demir, Zeynep (My University, 2016)
Çalışmamızda, Mütareke Dönemi ve Milli Mücadele Dönemi'ne denk gelen süreçte, 1919-1922 yılları arasında, yayınlanan The Orient News isimli gazete her yönüyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. The Orient News, 1919'dan 1922 yılına kadar İstanbul'da yayınlanan günlük bir gazetedir. Fakat uygulanan abonman yöntemi ile gazete İstanbul dışında Türkiye'nin diğer şehirlerindeki ve yurtdışındaki abonelerine de ulaştırılmaya çalışılmıştır. Gazeteye fiziki açıdan baktığımızda sayfa düzeni çoğunlukla 4 sütuna ayrılmış olup son yılında 5 sütuna çıkartılmıştır. Özel günler hariç ilk sayısından son sayısına kadar sayfa sayısı 4 sayfa olarak yayınlanmıştır. Gazete, çıktığı dönemde meydana gelen siyasi konulara önem veren siyasi nitelikli bir yayın olma özelliği gösterirken sosyal, ekonomik, sağlık ve kültür alanında yer alan önemli gelişmeleri de ele almıştır. The Orient News, bu haberleri İngiliz siyaseti sempatisi çerçevesinde ele almış ve bölgede İngiliz propagandası yapan bir amaç gütmüştür. Gazetenin başta İngiliz Hükümeti olmak üzere İtilaf Devletleri sempatisiyle yayın yaparak haberlerini bu çerçevede meydana getirmesi Milli Mücadele karşıtı bir taraf almasını beraberinde getirmiştir. İlerleyen dönemde İngiliz Hükümeti'nden aldığı maddi desteğin kesilmesi ise gazeteyi ekonomik anlamda sıkıntıya sokmuştur. 1919-1922 yılları arasında meydana gelen olayları en ince ayrıntıları ve farklı bir bakış açısıyla tekrar ele almak için The Orient News gazetesi bu dönemi çalışan kişilerin bakması gereken bir özellik taşımaktadır.

In our study, The Orient News newspaper, published between the period Mondros Armistice and Turkish Independence War 1919-1922 has been studied in every respect. The Orient News is a daily newspaper published in Istanbul between the years 1919-1922. However, the Newspaper had been tried to reach its subcribers in Turkey and other countries with the applied methods. Looking at the physical aspects of the newspaper, lage layout is generally divided into 4 column, but it had been divided into 5 columns in its last year. Except special occasions, the newspaper had appeared in 4 pages from first to last editions. Although The Orient News had given attention to political news, it had also included social, financial, health and cultural developments of its period. These issues had been published within the frame of English Government sympathy and the propagand of England was aimed . The propaganda of England and the sympathy of Allied Powers had lead to the news which are against Turkish Independence War. In the forthcoming period, the newspaper had struggled with economic problems because of cutting the financial support by English Government. The Orient News should be examined by researchers, who are interested in the events occured between the years 1919-1922, to obtain different perspectives.
Keywords: İngiliz gazeteciliği; Tarih (1919-1922); Türkiye