Sıçanlarda adriamisin ile oluşturulan özofagus atrezisi modelinde gestasyonun 15-18. günlerindeki histopatolojik bulgular - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Sıçanlarda adriamisin ile oluşturulan özofagus atrezisi (ÖA) modeli bu anomalinin embriyolojisinin araştırılmasında yeni bir çığır açmıştır. Ancak bu model ile yapılan çalışmaların çoğunda sadece gestasyonun 11-13. günlerine ait bulgular ortaya konmuştur. Çalışmamızda embriyogeneze ışık tutabilmek için, gestasyonun 15-18. günlerindeki histopatolojik bulgular incelenmiştir. Sprague-Dawley türü 26 erişkin dişi sıçan çiftleştirilerek, gestasyonun 8,9 ve 10. günlerinde 19'una periton içi adriamisin (2 mg/kg/doz), kalan 7 gebe sıçana da aynı günlerde serum fizyolojik verildi. Elde edilen toplam 252 fetüsün yatay kesitleri histolojik olarak incelendi. Adriamisin alan gebe sıçanlardan elde edilen 183 fetüsün 50'sindeÖA (% 27), ikisinde trakea atrezisi (TA) gelişti. Adriamisine maruz kaldığı halde ÖA veya TA gelişmeyen fetüslerin histolojik bulguları kontrol grubu fetüsler ile aynı idi. Özofagus ve trakea epitel ve duvar farklılaşmasının gestasyonun 17-18. günlerinde oluştuğu gözlendi. ÖA'lı fetüslerde trakeanın omurgaya uzaklığı korunmuştu. ÖA'lı fetüslerin trakeaları, TA'lı fetüslerin de özofagusları normal histolojik yapıdaydı. Adriamisine maruz kalış, ÖA gelişmediğinde özofagus histolojisini etkilememektedir. Bulgularımızın gestasyonun 15. gününden öncesini inceleyen değişik savlı bazı çalışmaları yer yer desteklemesi, embriyogenezin ortaya konmasında tüm gestasyon döneminin birlikte ele alınması gerekliliğine işaret etmektedir.

Presentation of adriamycin induced esophageal atresia model in rats is a new beginning for embryologic investigations of this congenital anomaly. Most of the histopathological studies with this model designed to examine gestational period between 11 to 13th days. The aim of this study is to describe the histopathological features of esophageal atresia on days 15 through 18. Adriamycin (2 mg/kg/dose) was administered intraperitoneally to 19 of 26 time-pregnant Sprague-Dawley rats on gestational days of 8,9, and 10. Normal saline was administered to the remaining seven rats. Horizontal sections of 252 fetuses from both groups were examined histopathologically. Fifty out of 183 (27 %) adriamycin-exposed fetuses developed esophageal atresia (EA), and tracheal agenesis (TA) was seen in other two. Histological findings of adriamycin-exposed fetuses without EA or TA were similar with control group fetuses. Differentiation of structures on esophageal and tracheal wall was observed on 17th and 18th gestational days. Distance between trachea and vertebral cartilage in fetuses with EA were comparable with in those without EA. Tracheal structure in EA, and esophageal structure in T A kept their normal histological appearance. Exposure to adriamycin did . not altered esophageal histology in fetuses without EA. As our data can be adjusted to different theories, we recommend to investigate the entire gestational period to make more reasonable embriyogenetic explanations.
Histopathologic findings on gestational days of 15-18 in rats with adriamycin induced esophageal atresia