Kayma mod kontrol ile ultrasonik motor hız kontrolü - Taş, Hüseyin (My University, 2018)
Günümüzde kullandığımız sistemlerin tarihi düşünüldüğünde, elektromekaniksel sistemlerin gelişerek yaygın kullanım alanları oluşmuştur. İhtiyaçlar neticesinde elektrik motorları yaygın hale gelmiştir. Fakat teknolojik gelişmeler, endüstriyel sistemlerde kullanılan motorların boyutlarının küçültülmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ömürlerinin uzun olması yönündedir. Yeni nesil yürüyen dalga ultrasonik motorları bu bakımdan tercih edilen motorlardandır. Ultrasonik motorlar özellikle küçük yapılı ve bakım maliyetlerinin az olması gereken sistemlerde çokça tercih edilen motorlardandır. Bu tezde piezomotor firması tarafından üretilen LR17 model ultrasonik motor temel alınarak kayma mod kontrol yöntemi ile sürülmesi Matlab simülasyonu ile incelenmiştir. Simulasyon sonuçları, en yaygın kullanılan sürücülerden biri olan PID kontroller ile yine Matlab ile LR17 model ultrasonik motorun simülasyonu ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Sürücü devrenin tasarım aşamaları ve ilgili parametrelerin seçimi için tahminler yapılmış ve en uygun parametreler bulunmuş ve doğrulukları sistemin cevabı ile test edilmiştir.

When we think about the history of the systems we use today, electromechanical systems have been developed and widely used. Electric motors became widespread as a result of needs. But technological developments are the downsizing of engines used in industrial systems, the reduction of production costs and the long life span. The new generations of walking wave ultrasonic motors are the preferred engines in this respect. Ultrasonic motors are especially preferred for systems that are small in size and require low maintenance costs.In this thesis, sliding mode control method based on LR17 model ultrasonic motor produced by piezomotor firm was investigated by Matlab simulation. The simulation results are compared with the results obtained by simulation of PID controls which is one of the most commonly used drivers, and simulation of LR17 model ultrasonic motor with Matlab. Estimates were made for the design stages of the drive train and the selection of the relevant parameters, the most suitable parameters were found, and their accuracy has been tested with the response of the system.
Keywords: hız kontrol Mechatronics; kayma mod kontrol; Mechatronics; Mekatronik; Modeller ve model yapım; Models and modelmaking; Motorlar; Motors; sliding mode control; speed control; Ultrasonic motors; Ultrasonic testing; Ultrasonik deneme; ultrasonik motor; Ultrasonik motorlar