Fahreddîn er-Râzî’nin el-Mantıku’l-Kebîr’inin tahkik ve incelemesi=Fakhr al-Din al-Razi’s al-Mantiq al-Kabir (major book on logic) critical edition and study) - Akyüz, Turgut (My University, 2017)
Bu tezde; İbn Sînâ sonrası dönemin en önemli mantıkçısı ve “el-İmâm” olarak kabuledilen Fahreddîn er-Râzî’nin, diğer eserlerine de kaynaklık etmiş olan “el-Mantıku’l-Kebîr”adlı eserin yazma halindeki metni tahkik edilmiştir. İnceleme kısmı ise Giriş ve Sonuç hariç ikiana bölümden oluşmaktadır. eserin müellife aidiyeti, el-Mantıku’l-Kebîr’inkaynakları ve bazı temel özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci Bölüm’de ise el-Mantıku’l-Kebîr’in, gerek müellifin diğer eserleri gerekse sonraki mantıkçılar için kaynak oluşu da dikkatealınarak, eserde mühim görülen bazı meseleler ele alınmıştır. Tez; 228 sayfa inceleme ve 932sayfa Arapça metin olmak üzere toplam 1.160 sayfadan oluşmaktadır.

Fakhr al-Din al-Razi is regarded as the most important logician of the period afterAvicenna and is accepted as “al-Imam”. In this dissertation, the critical edition of themanuscript of his writing named after “al-Mantiq al-Kabir (The Major Book on Logic)” hasbeen made and the text has been prepared. The analysis part of dissertation contains two mainchapters except introduction and conclusion. The first chapter focuses on belonging of thewriting to its author and sources of the writing as well as some of basic features. The secondchapter dealt with some of the important issues of the writing, taking also into account that thiswriting is one of the sources for either the author's other works or the later logicians. Thedissertation consists of 1.160 pages in total, including 228 pages of analysis and 932 pages ofArabic text.
Keywords: al-Mantiq al-Kabir; Critical Edition; el-Mantıku’l-Kebîr; Fahreddîn er-Râzî; Felsefe; Filozoflar; Fourth Form of Syllogism; History of Logic; İslam; Kıyasın Dördüncü Şekli Fakhr al-din al-Razi; Kipler; Logic; Mantık; Mantık Tarihi; Modes; Tahkik; Tarih