3 boyutlu yazıcıların moda tasarımı ve aksesuar tasarımındaki yeri ve uygulamaları - Taşık, Sinemis (My University, 2019)
Bütün teknolojiler var oldukları dönemdeki diğer sektörlerle etkileşim halindedir. Küresel platformda rekabet içinde olan iş kolları, rakiplerinin önüne geçebilmek için bu teknolojik imkanları takip etmekte ve uygulamaya çalışmaktadırlar. Sağlık, mimarlık, tasarım, havacılık, mühendislik, eğitim vb. gibi bir çok alanda kullanımı yaygınlaşan 3 boyutlu yazıcılar, inovatif anlamda öncü olan moda tasarımı ve aksesuar tasarımı alanlarında kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Öncelikle avangart ve deneysel tasarımlarda kullanılan yazıcılar, günümüze gelindiğinde makinelerin ve malzemelerin gelişimi ile günlük hayatta kullanılabilecek giysilerin ve aksesuarların üretimi noktasına ulaşmıştır.Yapılan araştırmalar ışığında, 3 boyutlu yazıcı sistemlerinin bir çok alanda olduğu gibi yakın gelecekte moda tasarımı ve aksesuar tasarımı sektörünü kökten değiştireceği ön görülmektedir. Sanayi çağını kökten değiştirmesi beklenen teknolojinin bireysel üretimi arttırması ve yaratıcılıktaki sınırları genişletmesi beklenmektedir.Yapılan çalışma, 3 boyutlu yazıcıların moda tasarımı ve aksesuar tasarımındaki yeri ve uygulamaları araştırılmış, sektördeki kullanımının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda 3 boyutlu yazıcı teknolojilerinin tarihi, gelişimi, diğer kullanım alanları hakkında bilgiler verilmiş, var olan tasarımlar hakkında bilgiler görseller eşliğinde verilmiş, deneysel geliştirme yöntemi ile 3 boyutlu yazıcıların kullanım olanakları ve özellikleri dikkate alınarak giysi ve akseusar tasarımları yapılmıştır.

All technologies interrelate with other sectors during the period when they existed. The lines of business competing in the global arena follow the technological developments and eventually try to apply them in their operation in order to stay ahead of the game.3D printers, widely used in the health, architecture, design, aviation, engineering, education and many other sectors today, are also brought into play by the pioneers of the innovation such as fashion and accessory design industry.3D printing technology primarily applied on avant-garde and experimental designs, has actually reached to a point where it is used for the production of clothes and accessories for daily wear thanks to the rise of printer machines and their parts thereof.According to many research papers, it is foreseen that 3D printing technology will radically change the fashion and accessory design sector in the near future as in the case of many sectors.This technology, which will radically change the industrial age, is expected to increase the individual production and expand the boundaries of creativity as well.The present paper seeks to examine the importance and various applications of 3D printers in fashion and accessory design industry and to contribute to their use in the sector. Accordingly, a detailed background information, the development and usage of 3D printing technology in various sectors are provided together with already made designs to illustrate its present use. Also, by using experimental development method, new garment and accessory designs are made by taking into account the current limits and features of 3D printers.
Keywords: 3 Boyutlu Yazıcı; 3D Printer; Accessories Design; Additive Manufacturing; Aksesuar Tasarımı; Fashion Design; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Katmanlı Üretim 3D Printing; Moda Tasarımı