Çıraklık eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilerin okulda ve sanayide iş güvenliğine uyma durumlarının değerlendirilmesi - Duyur (Kocatepe), Raziye (My University, 2004)
ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN OKULDA ve SANAYİDE İŞ GÜVENLİĞİNE UYMA DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Çıraklık eğitim sistemi çok eski bir eğitim şekli olmakla beraber günümüzde hala kullanılmaktadır. Günümüzde çıraklık sistemi modernleştirilerek mesleki eğitim kurumları kurulmuş ve burada 14 yaşını doldurmuş, ilköğretim mezunu her bireyin çıraklık eğitimi alması sağlanmıştır. Bireyler bu eğitim kurumlarında hem genel kültür derslerini görmekte, hem de okul-sanayi işbirliği çerçevesinde, haftanın belli günlerinde sanayide staj görmektedir. İş gücü ile yapılan mesleklerde ne yazık ki iş kazaları da diğer mesleklere göre daha fazla olmaktadır. Bireylerin gerek iş güvenliği kurallarını bilmemesi, gerekse bu kuralları bildiği halde bunun bilincinde olmayarak uygulamaması iş kazalarına neden olmaktadır. Her gün meydana gelen onlarca iş kazası ne yazık ki bazen sakat kalmalarla, bazense ölümlerle sonuçlanmaktadır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla iş güvenliği konusuna daha fazla önem verilmelidir. Yapılan bu araştırmada mesleki eğitim kurumlarında okumakta olan öğrenciler ele alınmış; bu öğrencilerin iş güvenliği ile ilgili bilgi durumları ve iş güvenliği kurallarına uyma dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmada anket uygulanmıştır. Yedi bölümden oluşan bu araştırmada birinci bölümde giriş, problem durumu, problem cümlesi, alt problemler, denenceler, sayıltılar, sınırlılıklar, tanımlar, araştırmanın amacı ve önemi ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde çıraklık eğitimi ve iş güvenliği ana başlıkları altında literatür çalışması yapılmıştır. Üçüncü bölümde araştırma modeli, evren, örneklem, geçerlilik ve güvenirlik çalışması, verilerin toplanması ve analizi ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular bağımsız değişkenlere göre istatistiksel yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiştir. Beşinci bölümde sonuçlara yer verilmiştir. Altıncı bölümde tartışmalar, yedinci bölümde ise öneriler verilmiştir. İş kazalarının neden olduğu sonuçlara bakıldığında iş güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğu görülmektedir. Daha önce, mesleki eğitim kurumlarında öğrencilerle iş güvenliği üzerine bir araştırma yapılmadığından bu araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda mesleki eğitim almakta olan çırak öğrencilerin çoğunun iş güvenliği ile ilgili kuralları bildiği görülmüştür. Ancak çalıştıkları ortam sağlıklı değildir ve aldıkları ücretten de memnun değildirler. Ayrıca çalışma saatlerinin fazlalığından şikayetçidirler. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen öğrenciler, yaptıkları işin fiziksel ve ruhsal yapılarına uygun olduğunu düşünmekte ve mesleklerini sevmektedirler. Haziran, 2004 Raziye DUYUR (KOCATEPE)

THE ANALYSIS ON THE IMPLICATION OF THE JOB SECURITY OF THE STUDENTS WHO ARE EDUCATED AT THE CENTER FOR APPRENTICESHIP EDUCATION AND AT THE INDUSTRY Although it is an old-fashioned education style, apprenticeship is still being used today. Occupational education institutions have been founded the modernization of apprenticeship and it has been realized that every one who is 14 years old and graduated from the primary school, get apprenticeship education at this situations. In the framework of this situation, an individual can get lessons on culture and she can be under training in the certain days of a week by means of cooperation between the school and industry. Unfortunately, industrial accidents are more frequently seen in the wirst-power jobs than other occupations.There can be two reasons of industrial accidents; either worker does not know the rules of the job securitiy or do not apply the rules even they know. Everyday, tens of industrial accidents result in injuries even death. In order to prevent this, it must be atteched more importance to the job security issue. In this research, the students who are educated at occupational education institutions are taken as a focus group; their level of knowledge on the job security and their stage on implication of the rules on this subject are tried to be determined. Questionnaire has been carried out in this research. This research has seven parts; the first part is introduction, in this part ; The problem, problem sentence, sub-problems, samples, statistics, limits, definations, the importance and the aim of the research are handled. In the second part; the literature study has been made under the titles of the '' apprenticeship education'' and ''job security''. In the third part; the studies about the research model, universe, sample, validity, realibility, data collection and analysis have been made. The finding which have been attatined by using statistical ways according to the independent variables, given as tables as the results of the research. The fifth part includes the results. The discussions in the six part and the sugestions in the seventh are taken place. It can be seen how important the job security issue when we look at the results caused by industrial accidents. This research has been carried out since no similar research has ever been done. It is seen that most of the students do know rules about their job security. However, their working environment is not healthy and they are not satisfied with their salaries. Moreover, they complain obout overtime work but, in spite of all these negative conditions, they think that their job is approriative to their physical and spiritual structure and they love their jobs. June, 2004 Raziye DUYUR (KOCATEPE)
Keywords: Çıraklık Eğitimi