Pavlus ve din anlayışının yansımaları - Aydın, Fuat (My University, 2000)
Bu çalışma iki bölüm ve bir girişten oluşmaktadır. Giriş'te Pavlus'un mektupları ele alındı. Mektuplar sahih olanlar ve olmayanlar şeklinde ayrılarak, çalışmanın özellikle ikinci kısmında Pavlus'un yalnızca sahih olarak kabul edilen mektupları kullanılacağından, bu kısımda onun sahih mektupları hakkında genişçe bilgi verildi. Sahih olarak kabul edilmeyen mektuplar ise, yalnızca ismen zikretmekle yetinildi. Birinci bölümde, Pavlus'un hayatı ele alındı. Hayatı hakkında bilgi verilirken burada Luka'nın Elçilerin İşleri adlı eseri ve Pavlus'un kendi mektupları kullanıldı. Ancak onun doğum ve Hıristiyan oluşunun tarihini ortaya koymada, arkeolojik ve diğer tarihsel verilerden de yararlanıldı. İkinci bölümde Pavlus'un Hiristiyanlık anlayışının temelinin oluşturan konular başlıklar halinde ele alınarak incelendi.. Bu konular, Pavlus'un Tanrı Anlayışı, Havarilik Anlayışı, İman Anlayışı, Kristolojisi (İsa Anlayışı), Ahlak Anlayışı, Günah Anlayışı, Şeriat Anlayışı ve Eskatolojisi vs.'dir. Bu çalışmanın hedefi, Pavlus'un hayatını ve onun dini düşüncesini özellikle kendi mektuplarından hareketle ortaya koymaktır. Bu yüzden de Pavlus hakkında yeni bir şey söylemek gibi hedef güdülmemiştir. PAUL AND HİS RELİGİOUS THOUGHTS' REFLECTİONS (

) This work consist of two chapters and one Introduction. At Introductio was dealtls with Paul's letters, whether they are authentic or not. Because of only authentic letters is used for Paul's religious thoughts and its reflections at ıntroduction his authentic letters are at lenghty examined. His non-authentic letters were also only mentioned in name. At first chapter was dealt with Paul's life. The knowledge about Paul's life was extracted from his letters and Luka's Acts. It is necessary to take account Luka's Acts as source of Paul's life because of lacking any other old text about his life. But in determining of his birth and convertion date was used archeological and another historical datum. At second chapter was dealt with what is the essentials for Paul's religous thoughts: Understanding of Paul's God, belief, apostleship, Gospel and Mosaic Law/ Torah ect. In this chapter essentielly Paul's authentic letters are used and mostly applied to christian writer' studies about Paul in old and new. Our end from this work is to portray of Paul's life and his religious thoughts -his understanding of God, belief, apostleship, ethics, christhology and eschatolog ect.- according to His own letters and studies about him. Therefore, never it was tried to made any new judgement about Paul.
Keywords: anı; Biyografi; DİN ADAMLARI-HRİSTİYAN; Dini liderler ve düşünürler; İlk ve doğu kiliseleri; PAVLAS-BİYOGRAFİ