Mesleki ortaöğretim kurumlarında çatışmaya sebep olan yönetici davranışları - Yılmaz, Ufuk (My University, 2012)
MESLEKİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ÇATIŞMAYA SEBEP OLAN YÖNETİCİ DAVRANIŞLARI Bu araştırma meslekî ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin çatışmaya sebep olan davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla öğretmenlerin, okul yöneticilerinin çatışmaya sebep olan davranışlarına ait algılarında manidar farklılıklar bulunup bulunmadığı konusunda cevap aranmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2010–2011 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli sınırları içinde bulunan meslekî ortaöğretim kurumlarında görevli 255 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılmış ve anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Çatışmaya sebep olan yönetici davranışlarının belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 40 adet ifadede araştırmaya dâhil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; 1. Öğretmenlerin; cinsiyet, yaş, branş, meslekî kıdem, bulundukları okuldaki kıdem ve daha önce yöneticilik tecrübeleri bulunup bulunmaması değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. 2. Öğretmenlerin; Mesleki Ortaöğretim Kurumlarındaki Çatışmaya Sebep Olan Yönetici Davranışlarını ölçmeye yönelik ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X= 2,04 “ Seyrek Olarak ” düzeyinde olduğu sonucu elde edilmiştir. atışma, Çatışma Sebepleri, Ortaöğretim, Yönetici.

ADMİNİSTRATORS’ BEHAVIORS THAT CAUSE CONFLICTS IN VOCATİONAL SECONDARY SCHOOLS This research was conducted to determine vocational secondary school administrators’ behiviors that cause conflict. With this aim, some answers were sought to the question of whether there are significant differences in teachers’ and school administrators’ behivors that cause conflict. In this research, resources and factual data related to the examined topic were analyzed carefully. Working group of the research consists of 255 teachers that work in vocational secondary schools in İstanbul. The scanning method was used in the research. In data collection process, the scale, developed by the researcher, was used and in the statistical analysis, which was conducted for the reliability of the data obtained from the survey, internal consistency of the data (Cronbach Alpha coefficients) was calculated using SPSS. The frecuency and percentages were calculated in analyzing individual characteristics of the groups in the research. with the aim of testing different beliefs of the group in the research, independent group T test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Scheffe Test as supplemantary Post Hoc Technique were conducted in 40 expressions, directed to the subjects, in order to determine school administrators’ behaviors that cause conflict, and the results were analyzed. As a result of the analysis; 1.It is seen that there is a significant difference in teachers’ answers to the expressions in the research in terms of gender, age, branch, vocational experience and whether they have an administrative experience in their current school or before. 2.It was found that the overall arithmetic mean of teachers’ answers, given to the expressions related to Vocational Secondary School Administrators’ behaviors that cause conflict, is X=2,04 “infrequent”. Key Words: Conflict, Reasons of Conflict, Secondary School, Administrator
Keywords: Çatışma; Okul Yönetimi