The impacts of the covid-19 pandemic on sectoral performance: a review on the bist sectors in Turkey - ATAMAN GÖKÇEN, BAŞAK; GÖKÇEN, GÜRBÜZ (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisinin sektör performansı üzerine etkisini değerlendirmek ve pandeminin hangi sektörleri nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, 22 alt sektör altında faaliyet gösteren toplam 250 şirketin 5 yıllık (2016-2020) finansal verileri oran analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçları bazı sektörlerin pandemiden olumsuz, bazılarının ise olumlu etkilendiğini göstermiştir. Aralarında İnşaat ve Bayındırlık İşleri, Lokantalar ve Oteller, Ulaştırma ve Depolama, Spor Faaliyetleri, Eğlence ve Oyun Faaliyetleri sektörlerinin bulunduğu 10 sektörde pandeminin olumsuz etkileri ortaya çıkmıştır. Aralarında Tarım ve Hayvancılık Avcılık ve İlgili Hizmet Faaliyetleri, Gıda, İçecek ve Tütün, Orman Ürünleri ve Mobilya, Kimya İlaç Petrol Lastik ve Plastik Ürünler, Toptan ve Perakende Ticaret, Haberleşme ve İletişim sektörlerinin bulunduğu 12 sektörde ise pandeminin olumlu etkileri tespit edilmiştir. Bu çalışma, Covid 19 pandemisinin sektör performansı üzerindeki olası etkilerini ortaya koymaktadır.

This study aims to evaluate the impact of the COVID-19 pandemic on sectoral performance and reveal how the pandemic has influenced certain sectors. In this study, 5-year (2016-2020) financial data of a total of 250 companies operating under 22 subsectors in BIST were analyzed using the ratio analysis method. The study results demonstrated that some sectors were adversely affected by the pandemic, whereas others were positively affected. The adverse impacts of the pandemic were observed in 10 sectors, including the sectors of Construction and Public Works, Restaurants and Hotels, Transportation and Storage, Sports Activities, Amusement and Recreation Activities. On the other hand, the positive impacts of the pandemic were identified in 12 sectors, including the sectors of Crop and Animal Production, Hunting and Related Service Activities, Food, Beverage and Tobacco, Wood Products Including Furniture, Chemicals, Petroleum, Rubber and Plastic Products, Wholesale and Retail Trade, and Telecommunication. This study reveals the possible impacts of the COVID-19 pandemic on sectoral performance.
Covid-19 pandemisinin sektör performansı üzerine etkileri: Türkiye’deki bist sektörleri üzerine bir inceleme
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Muhasebe; Social Sciences and Humanities; Management; Accounting; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; MANAGEMENT; Genel Karar Bilimleri; Karar Bilimleri (çeşitli); Strateji ve Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Pazarlama; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; General Decision Sciences; Decision Sciences (miscellaneous); Strategy and Management; General Business, Management and Accounting; Business and International Management; Marketing; Social Sciences & Humanities; COVID-19; Pandemic; Turkey; BIST Sectors; Sectoral Performances