Eğitimde başarıyı etkileyen faktörler - SELÇUK ARPINAR, MELİKE (KRİTER, 2023)
Eğitim, bireylerin gelişiminde ve toplumun kalkınmasında önemli bir rolesahiptir. Ancak eğitimde başarıyı etkileyen faktörler oldukça çeşitlidir ve bunlargenellikle karmaşık bir yapıya sahiptir. Hem psikolojik hem de sosyolojikfaktörler, öğrencilerin eğitim başarılarını doğrudan etkileyebilir. Özellikle, özeleğitimde başarıyı etkileyen faktörler, öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarına uygunşekilde eğitim almalarını sağlamak için özel bir önem taşımaktadır.Bu çalışmada, eğitimi etkileyen faktörler, eğitimde başarıyı etkileyenfaktörler, özel eğitim, eğitimi etkileyen psikolojik ve sosyolojik faktörler,sorumluluk bilinci kazandırma hakkında derinlemesine bir incelemeyapılacaktır. Konuları ele alırken, psikoloji ve sosyolojinin disiplinleriarasındaki ilişki de göz önünde bulundurulacaktır. Ayrıca, konuların öğrencilerineğitim başarılarına doğrudan etkileri de incelenecektir.Bu çalışmanın amacı, eğitimde başarıyı etkileyen faktörler hakkında bilgisahibi olmak ve eğitimde daha başarılı bir öğrenme ortamı oluşturmak içinfarkındalık yaratmaktır. Bu çalışmada ele alınan konuların, eğitimciler, eğitimpolitikacıları ve ebeveynler gibi tüm eğitim paydaşları için yararlı olacağınainanıyorum.Eğitimin, bireylerin hayatlarında ve toplumun gelişiminde önemli bir roloynadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, eğitimi etkileyen faktörlerin veöğrencilerin eğitim başarılarına doğrudan etkisi olan psikolojik ve sosyolojikfaktörlerin daha iyi anlaşılması, daha iyi bir eğitim ortamı oluşturma açısındanönemlidir. Bu çalışma, konuları ele alarak, eğitimdeki paydaşların daha bilinçlikararlar almalarına ve eğitimde daha başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcıolmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Eğitim Bilimleri; Eğitimin Psikolojik Temelleri; Eğitim Yönetimi ve Planlaması; Social Sciences and Humanities; Education; Educational Sciences; Psychologicial Foundations of Education; Edıcational Administration and Planning; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities