Doğal yolla çocuk sahibi olan annelerle tedavi yoluyla çocuk sahibi olan annelerin kaygı düzeyleri ve çocuk yetirme tutumları - Hafızali, Bahar (My University, 2003)
Bu araştırmada; Doğal yolla çocuk sahibi olan annelerin çocuk yetiştirme tutumları ve kaygı düzeyleri ile tedavi yoluyla çocuk sahibi olan annelerin çocuk yetiştirme tutumları ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Özel hastanelerden ve devlete bağlı hastanelerden 3-6 yaş arası tek çocuğa sahip 62 anneye ulaşılmış , bu annelerin 29'u tedavi yoluyla , 33'ü doğal yolla çocuk sahibi olanlar oluşturmuştur. Her iki grup annelere sosyo-demografik özellikler , hamilelik , doğum ve doğum sonrası döneme ait verileri sağlamak amacıyla anket formu verilmiştir. ''Ruhsal belirti çizelgesi (SCL-90)'' , ''Anababa Tutum Ölçeği (PARI)'' uygulanmıştır. İstatistik işlemler SPSS istatistiksel paket gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir; Tedavi yoluyla çocuk sahibi olan annelerin kaygı düzeyleri doğal yolla anne olanlardan daha yüksektir. Tedavi yolunda annelerin kaygıları arttıkça çocuklarına aşırı koruyucu davranmakta , demokratik tutum sergilemeleri güçleşmektedir. Her iki grup annelerin kaygı özellikleriyle , otoriter tutumda olmaları ve eşle sorun yaşama arasında ilişki bulunmuştur. Kaygı özelliklerine sahip oldukça çocuklarına karşı otoriter, baskıcı davranışlarda bulunma ve eşle sorunlar yaşama göze çarpmaktadır. Anneler sosyo-demografik özellikleri , hamilelik , doğum-doğum sonrası çocukla kurdukları ilişki ve çocuk yetiştirme tutumları bakımlarından birbirlerinden farklılaşmaktadırlar. Tedavi yoluyla çocuk sahibi olan annelerin tutumlarında ve kaygı düzeylerinde onların sosyo-demografik özelliklerinin etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmayan annelerin koruyucu davranmaya eğilimli oldukları , görücü usulü ile evlenme ise karı-koca geçimsizliğinde etkili olmaktadır. Tedavi yoluyla çocuk sahibi olan anneler, hamilelik dönemini daha fazla stresli geçirmektedir. Bebeklerini kaybetme korkusunu hamilelikte sürekli hisseden anneler, daha fazla koruyucu tutum göstermektedir. Yine bu grupta geç yaşta çocuk sahibi olma doğal yoldan fazladır. Çocuk sahibi olmada neden biliniyorsa, aile geçimsizliği buna paralel olarak çoğalmaktadır. Her iki gruptaki annelerin kaygıları arttıkça, eşleri ile iletişim problemlerinin artması görülürken , aşırı koruyucu tutumda davranma eğilimleri de artmaktadır.
Keywords: Eğitim