Diagnosing the cause of the bearing defects by means of signal analysis of online vibro-acoustic records - İnal, Süleyman Tolga (My University, 2008)
“RULMAN ARIZALARININ SEBEPLERİNİN ÇALIŞMA ESNALARINDAKİ VİBRO-AKUSTİK KAYITLARLA TEŞHİS EDİLMESİ” Rulmanlar en önemli makine elemanlarından birini teşkil etmektedir. Bu makine elemanları normal çalışma ömürlerini tamamladıktan sonra veya çalıştıkları ortama bağlı olarak; toz, parçacıklar, yağlama problemleri, bakım ve montaj hataları v.s. gibi sebeplerden dolayı sağlıklı çalışamamakta ve bundan dolayı değiştirilmeleri gerekmektedir. Bu periyodik bakımlar ve değişim için geçen süredeki makinanın ve hatta tesisin geçici olarak hizmet dışı kalması firmalar için ciddi maliyet artışlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple rulmanların çalışmalarının sürekli takip edilmesi çok önem arz etmektedir. Dönen makine elemanlarından rulmanların ortama yaydığı gürültü, önemli karakteristik özelliklerinden biridir. Bu noktada rulman arızasını tespit etmek için, etrafa yaydıkları sesi incelemek pratik bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma önemli makine elemanlarından biri olan bilyalı rulmanların ses kayıtlarının çalışma şartlarında ölçülmesi ile arızalarının önceden kestirilebilmesi amacıyla bir deneysel araştırmayı içermektedir. Bunun için özel olarak arızalandırılmış rulmanlarla, hazırlanan deney düzeneği üzerinde çeşitli testler gerçekleştirilmiştir. Uygulama, NU 208 numaralı rulmanın sadece iç bileziğinde ve dış bileziğinde önceden oluşturulmuş belirli hasarların 2800d/ dak da dönen deney düzeneği üzerindeki bir şaftta, çalışma şartlarında ortama yaydığı sesin ölçülmesini içermektedir. Kaydedilen ses bir sinyal şartlandırıcıdan geçirildikten sonra dijital hale dönüştürülüp analiz edilmektedir. Böylece rulmanların farklı bölgelerinde var olan arızaların, çalışma esnasında dış ortama yaydıkları ses içeriğinden ayırt edilebileceği belirlenmek istenmiş ve kestirimci bakım alanında bakım ve/ veya değişim zamanların önceden tespit edilebilmesini sağlamak üzere bir yöntem geliştirebilmek amaçlanmıştır.

“DIAGNOSING THE CAUSE OF THE BEARING DEFECTS BY MEANS OF SIGNAL ANALYSIS OF ONLINE VIBRO-ACOUSTIC RECORDS” Roller bearings constitute one of the most important components of rotating machinery. In rotating machinery sounds generated by bearings and gears establishes a very general problem. These machine parts have lifes and have maintenance intervals. Due to their sensitivity to dust, particles, oiling problems roller bearings need to be replaced often in factory environments in order to keep the machines healthy. The need for periodic shut downs for bearing replacement creates significant amount of time and money loss for companies. Therefore periodic monitoring of bearings is necessary. At this point utilizing the sound emission of roller bearings for this purpose is an attractive method. In this study the change of sound emitted to the environment of roller bearings because of their defects which are created by us at their special regions i.e. only their outer or only their inner ring when they are working on our test rig which demonstrates their normal working conditions is analyzed numerically . In order to accomplish this aim, appropriate bearings which is possible to separate their outer and inner rings is selected. Several number of notches on several bearings both on outer and inner rings are created. Then these bearings are mounted on the test rig, turned at 2800 rpm and the sound generated by the faulty rings are recorded and all the data for all the bearings are passed through a signal conditioner, they are first digitized and then analyzed. Finally, it has been seen that by acoustic emission analysis diagnosing roller bearing defects is possible.
Keywords: Makine Mühendisliği