Kri̇pto para pi̇yasasında uzun hafıza ve fraktal di̇nami̇kler: hi̇bri̇t model yaklaşımı - ÖZDEMİR YAZGAN, SELİN DEVRİM (Art Revisited, 2022)
Bu çalışmada, kripto para piyasasının işlem hacmi en yüksek para birimi olan Bitcoin analiz edilmiştir. Çalışmada 23.04.2021-23.04.2022 dönemi için A.B.D. doları cinsinden Bitcoin (BTC) verilerinin günlük kapanış değerleri kullanılmıştır. Önce, verilerin Fraktal Piyasa Hipotezine uygunluğu sınanmış, daha sonra öngörü için en başarılı modelin oluşturulması amaçlanmıştır. ARFIMA modeli, LSTM modeli ve ARFIMA-LSTM modeli ile dönem içi öngörüler yapılarak en başarılı model belirlenmiştir. Çalışmalar sonucunda BTC serisinin kendine benzerlik özelliği sebebi ile uzun hafıza özelliği gösterdiği ve öngörüsü yapılırken hibrit modellerin daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)