Grid yapılı akıllı led aydınlatma sistemi uygulaması - Günaltay, Mehmet Ali (My University, 2018)
Günümüzde yaşanan elektronik alanındaki gelişmeler sayesinde geleneksel birçok cihaz özel durumlar karşısında kendi başına karar verebilir hale gelmiştir. Bu sistemlerden birisi de “Akıllı Far Sistemleri’dir. Farlar, yolun ve trafiğin durumuna göre uzun ve kısa far durumuna karar verebilmekte ve hatta özel sensörler ile karşı şeritten gelen araçları tanımlayarak sadece karşı şeritteki aracın olduğu bölgeyi karanlıkta bırakabilmektedir. Bu sayede hem kendisi hem de karşıdaki araç için en konforlu sürüş sağlanabilmektedir. Akıllı far sistemlerinde o anki durumu analiz edip çeşitli senaryolar karşısında en uygun çözümü sunacak elektronik devrelerin de gelişim süreçleri devam etmektedir. Bunun sonucu olarak far sistemleri de akıllı hale gelip, şartları belirleyip, kendi kararlarını vererek yaşanan her yeni duruma adapte olacaklarıdır. Otomotiv sektörünün gelişim sürecine bakıldığında, bu gelişimin yaşanabilmesi için elektronik kontrol sistemlerin yanı sıra far sistemlerinde kullanılan lamba tiplerinin gelişmesi gerekmiş ve LED kullanımı ortaya çıkmıştır. LED far yapısı ile birlikte far ayar motorları ile gerçekleştirilen bölgesel karatma sistemleri de yürürlükten kalkacak, bu sayede de birim maliyet ve harcanan mühendislik zamanları da azalacaktır. Bu projede, bölgesel karartma fonksiyonu uygulanarak hem kendi şeridinde hem de karşı şeritteki araçları karanlık bölgede bırakabilen Grid LED’li akıllı far geliştirilmiştir. Grid yapısı sayesinde bölgesel karartma dışında kalan bölgeler aydınlatılmaya devam etmiş bu sayede de kısa far ve uzun far aydınlatmaları tek bir Grid LED yapısı içinde toplanmıştır.

The recent advancement in electronics industry, many traditional devices have become able to make decisions on their own. One of these systems is Intelligent Headlamp Systems. The headlights can decide illumination types depending states of roads and traffic. Also can identify the vehicles which is coming from the opposite lane with the special sensors and cameras. According these informations it is possible to leave only the area where the vehicle on the opposite lane is in the dark. In this way, comfortable driving can be provided for both the vehicle itself and the opposite vehicle. The development of electronic circuit designs and analysis methods in intelligent headlight systems are still in progress. As a result, the headlight systems will become intelligent, determine the conditions, make their own decisions and adapt to every new situation and scenario for all weather nad road conditions.When we look at the development process of the automotive industry, it is evident that lamp types should be developed apart from electronic control systems in order to to keep up with the development and required LED usage in modern headlights. Headlamp adjustment motors will also be abolished and also consequently, unitcosts and spent engineering times will be reduced when LED headlight systems are being used. The regional dimming function was implemented and the smart headlight with a Grid LED was developed, which could leave both vehicles in its own lane and the vehicles in the opposite lane in the dark. the regions outside the selective dimming have continued to be illuminated, so that low beam and highbeam are collected in a single Grid LED structure.
Keywords: Akıllı LED Far Smart LED HEAD Lamp; Akıllı malzemeler; Akıllı ulaşım sistemleri; Automobiles; Bilgisayar ağları; Bilişimsel karelajlar (Bilgisayar sistemleri); Computational grids (Computer systems); Computer networks; Design and construction; Electronic equipment; Elektronik donatım; Intelligent transport systems; Otomobiller; Smart materials; Tasarım ve yapım