Kanıt temelli öğrenme yaklaşımıyla sosyal bilgiler dersi üretim, dağıtım ve tüketim ünitesini işlemek : bir eylem araştırması - Malbeleği, Faruk (My University, 2022)
Bilgi kaynaklarına erişimin kolaylaşması ve bu kaynakların ceşitlenmesi bir avantaj olarak karşımıza cıksa da birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu anlamda gunumuzun en onemli sorunlarından birisi de bu bilgi yığını icinden guvenilir ve amaca yonelik kaynakları kullanarak kişisel bir yargıya varmaktır. Sosyal bilimleri temel alan Sosyal Bilgiler dersinde bu becerileri geliştirecek oğrenme yontemlerinin işe koşulması oldukca onemlidir. Kanıt Temelli Oğrenme Yontemi de bu oğrenme yontemlerinden birisi olarak kabul edilebilir. Bu duşunceyle araştırmada 4. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde ekonomi konularıyla ilgili olan Uretim, Dağıtım ve Tuketim oğrenme alanı Uretimden Tuketime unitesi Kanıt Temelli Oğrenme yontemi ile işlenmiştir. Araştırmanın amacı oğretim surecinde oğrencilerin kanıta dayalı akıl yurutme becerileri sorgulanarak Kanıt Temelli Oğrenme yonteminin etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma nitel bir calışma olup eylem araştırması olarak modellenmiştir. Araştırma İstanbul ili Umraniye ilcesinde bulunan bir devlet okulunda 4. Sınıf oğrencilerinden oluşan 39 kişilik bir calışma grubuyla gercekleşmiştir. Veri toplama aracı olarak Kanıt Temelli Oğrenme yontemi ilkelerine dayanarak hazırlanan etkinlik ve calışma yaprakları, oğrencilerin kanıta dayalı algılarının saptanması icin on algı ve son algı anketleri, yarı yapılandırılmış goruşme formu, oğretim surecinin detaylı incelenebilmesi icin alınan ses kaydı, oğretmen ve araştırmacı gunlukleri kullanılmıştır. Elde edilen verilen icerik analiziyle değerlendirilmiş ve tablolaştırılmıştır. Elde edilen sonuclara gore oğrencilerin, kanıta dayalı akıl yurutme becerileri olarak kabul edilen kanıttan olguları fark etme, cıkarımda bulunma, birden fazla kanıtı kullanarak urun oluşturma ve kanıtı ozetleme konusunda daha başarılı olurlarken kanıta dayalı ust duzey akıl yurutme becerileri olarak kabul edilen kanıtın guvenirliğinin sorgulanması, kanıtın kendi icerisinde sorgulanması, kanıtların karşılaştırılması gibi becerilerde zorlandıkları gorulmuştur. Oğrencilerin goruşlerini ifade ederlerken kanıttan yola cıktıkları ve kanıta başvurdukları, bir konuya ilişkin farklı bakış acıları ve farklı yargıları ifade edebildikleri gozlemlenmiştir.

Although the ease of access to information resources and the diversification of these resources is an advantage, they also bring some difficulties. In this sense, one of the most important problems of today is to reach a personal judgment by using reliable and purposeful sources from this information stack. It is very important to conduct learning methods that will develop these skills in the Social Studies course, which is based on social sciences. The Evidence-Based Learning Method can also be considered as one of these learning methods. Accordingly, in the study, the Production, Distribution and Consumption learning area, which is related to economics in the 4th Grade Social Studies course, was taught with the Evidence-Based Learning method. The research aims to examine the effectiveness of the Evidence-Based Learning method by questioning the evidence-based reasoning skills of the students in the teaching process. The research is a qualitative study and is modeled as action research. The research was carried out with a study group of 39 students consisting of 4th-grade students in a public school located in Umraniye district of Istanbul. As data collection tools, activities and worksheets were prepared based on the principles of the Evidence-Based Learning method, pre-perception and post-perception questionnaires to determine the evidence-based perceptions of students, semi-structured interview form, audio recordings were taken to examine the teaching process in detail, teacher and researcher diaries were used. The obtained data were evaluated and tabulated by content analysis. According to the results obtained, while students are more successful in noticing facts from evidence, inferring, creating products using more than one evidence, and summarizing evidence, which is accepted as evidencebased reasoning skills, questioning the reliability of evidence, which is considered as evidence-based high-level reasoning skills, It was observed that they had difficulties in skills such as questioning within themselves and comparing evidence. It has been observed that the students start from and refer to evidence while expressing their opinions, and they can express different perspectives and different judgments on a subject.
Evidence based learning in social studies lesson “production, distribution and consumption” unit : an action research
Keywords: Öğrenim ve öğretim; Social science; Sosyal bilimler; Study and teaching