RES Tarafından Üretilen Elektrik Enerjisi Miktarının YSA ile Tahmini - AKAR, ONUR (My University, 2022)
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknolojik gelişmeler ve artan nüfusa bağlı olaraktan elektrik enerjisindeki talepte gün geçtikçe artış göstermektedir. Ülkemizde enerjiye olan ihtiyacının bir kısmı uzun zamandan beri fosil olan kaynaklar ile karşılanmıştır. Konvensiyonel olan yakıtlar çoğunlukla ithal ediliyor olması ülkemizde ekonomiyi bozduğu gibi, bizi enerji alanında dış ülkelere bağımlı hale getirmiştir. Ayrıca fosil yakıtların çevreye zarar veriyor olması enerjide yeni arayışların ortaya çıkarmış ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgisini arttırmıştır. Türkiye de sürekli artış gösteren bu enerjiyi karşılayacak yerli ve temiz enerji kaynaklarından birisi rüzgârın enerjisidir. Teknolojik olarak sürekli gelişmekte olan ve aynı zamanda fosil kaynaklarıyla rekabet edebilecek en önemli yenilenebilen enerji kaynaklarında birisi olan rüzgâr enerjisine şu sıralar ülkemizde de ilgi çok fazladır. Bu çalışmada, rüzgâr türbinlerinde yapılan aylık rüzgâr hızı ölçümleriyle elde edilen verilerin ortalaması alınarak yapay sinir ağı (YSA) ile rüzgâr enerjisinden elde edilecek elektrik enerjisinin tahmini yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda elde edilen verilerle elde edilen grafiklere bakıldığında oluşturulan YSA ile elde edilen tahminlerin doğru ve uyumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca rüzgâr enerjisi alanında yapılacak diğer çalışmalar da YSA’ nın kullanılabileceği gösterilmiştir.

As in the world, the demand for electrical energy is increasing day by day due to technological developments and increasing population in our country. Some of the energy needs in our country have been met with fossil resources for a long time. The fact that fossil fuels are mostly imported has not only damaged the economy in our country, but also made us dependent on foreign countries in the field of energy. In addition, the fact that fossil fuels harm the environment has led to new searches in energy and increased the interest in renewable energy sources. One of the domestic and clean energy sources to meet this ever-increasing energy in Turkey is the energy of the wind. The interest in wind energy, which is constantly developing technologically and is one of the most important renewable energy sources that can compete with fossil resources, is also very high in our country. In this study, by taking the average of the data obtained from monthly wind speed measurements made in wind turbines, the electrical energy to be obtained from wind energy was estimated by artificial neural network (ANN). When the graphs obtained with the data obtained as a result of the application were examined, it was seen that the predictions obtained with the ANN created were correct and consistent. In addition, it has been shown that ANN can be used in other studies in the field of wind energy.
Estimation of the Electricity Energy Amount to be Produced by WPP with ANN
Keywords: Renewable Energy Systems; Wind Power Plant; Artificial Neural Network; Yenilenebilen Enerji Sistemleri; Rüzgar Enerji Santrali; Yapay Sinir Ağı