Türkiye’de iktisadi düşünce tarihi çalışmalarına katkısı bakımından Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu - Yazıcı, Emir (My University, 2010)
“TÜRKİYE’DE İKTİSADİ DÜŞÜNCE TARİHİ ÇALIŞMALARINA KATKISI BAKIMINDAN ORD. PROF. DR. ZİYAEDDİN FAHRİ FINDIKOĞLU ” Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu önemli toplumbilimcilerden biri olan Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, iktisat da dâhil olmak üzere tüm sosyal bilimlerin, sosyolojinin alanına girdiğine iddia eder. Bu noktadan hareketle, döneminin iktisadi tartışmalarını bir sosyologun bakış açısıyla ele almıştır. Yapmış olduğu çalışmalarda ortaya koymuş olduğu görüşleri, iktisadi ideolojilere dair görüşleri ve bu ideolojiler haricinde yaşamış olduğu dönemin iktisadi tartışmalarına ve kimi iktisadi konulara dair görüşleri olmak üzere iki ayrı başlık altında ele alınmıştır. Fındıkoğlu ele aldığı iktisadi doktrinlerden sosyalizm ve kooperatifçiliğin doğru anlaşılması için önemli çaba sarf etmiş, bu alanda birçok eser vücuda getirmiştir. Liberalizm ve Faşizm-Nasyonal Sosyalizm’in iktisadi uygulamalarına ilişkin görüşlerine de farklı eserlerinde rastlanmaktadır. İktisadi doktrinler haricinde döneminin iktisadi tartışmalarına ilişkin kaleme aldığı görüşleri ve tarihte Türk iktisat tedrisatına ve folkloruna ilişkin çalışmaları ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Bu konulara ait çalışmaları başlıklar ve maddeler halinde sunulurken, Fındıkoğlu’nun yorum ve önerileri titizlikle aktarılmaya çalışılmıştır. THESIS

“ORD. PROF. DR. ZIYAEDDIN FAHRI FINDIKOGLU IN TERMS OF HIS CONTRIBUTIONS TO THE HISTORY OF ECONOMIC THOUGHT STUDIES IN TURKEY” Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Findikoglu, who is one of the most prominent sociologists of Turkey, claims that all social sciences including economics fall within the area of sociology. Thus, he handles economic issues of his era through a sociologist’s point of view. His ideas stated in his studies have been handled in two separate topics; his thoughts on economic ideologies, and his opinions on economic debates and issues of his epoch. Among economic doctrines Findikoglu handled, he made remarkable effort on in order for Socialism and Cooperative Trading System to be understood clearly, and produced many works on this area. In some of his works, it is possible to see his ideas on economic practices of Liberalism and Fascism-National Socialism. In addition to economic doctrines; his ideas about economic debates of his time and his works on teaching Turkish economy and folklore have been stated as a separate topic. When his studies about these topics have been mentioned as headlines and items, Findikoglu’s explanations and proposals have been tried to be diligently quoted.
Keywords: Ekonomi_Tarih; Ekonomi_Türkiye_Tarih