Totem-kutuplu köprüsüz yükseltici PFC dönüştürücünün performans değerlendirmesi - AKAR, ONUR (My University, 2023)
Elektrik güç dönüştürücülerinin avantajlarına rağmen, özellikle şebeke tarafında ortaya çıkan güç kalitesi sorunları, önemli bir dezavantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Artan enerji talebi göz önüne alındığında, güç kalitesi sorunları güç dönüştürücü verimini de etkilemektedir. Bu çalışma, AC-DC dönüştürücülerin güç kalitesi sorunlarına etkili çözümler sunabilen Güç Faktörü Düzeltmeli (PFC) dönüştürücülerden olan köprüsüz yükseltici ve totem-kutuplu köprüsüz dönüştürücüleri incelemektedir. PFC dönüştürücüleri sürekli iletim modunda çalıştırılmış, gerilim kontrolü için PI kontrolör, akım kontrolü için ise Oransal-Rezonans (PR) kontrolörü kullanılmıştır. PFC yapıları PLECS yazılımı ile simüle edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, giriş akımının harmonik içeriği, güç faktörü ve verim açısından totem-kutuplu köprüsüz PFC yapısının, güç kalitesi sorunlarına karşı daha yüksek verimli bir çözüm sunduğunu ortaya koymuştur.
Keywords: Güç Faktörü Düzeltme (PFC); Totem-Kutuplu KöprüsüzYükseltici; Güç Kalitesi; Verim; PLECS