Federal, demokratik ve parlementer sistem örneği olarak Almanya - YALÇINKAYA, ALAEDDİN (NOBEL, 2022)
Avrupa\"nın önemli bir kısmını oluşturan Almanya, çoğu Orta Çağ\"da oluşmuş Alman prensliklerinin uzlaşması sonucu 1871 yılında birliğini sağlamıştır. Federal devlet sistemine dayanan Almanya, günümüz parlamenter sistem örneklerinin en başarılı olanlarındandır. Alman Birliği\"nin tamamlanmasından I. Dünya Savaşı sonuna kadar krallıkla yönetilen ülke yaklaşık 15 yıllık Weimar Cumhuriyeti\"nden sonra Hitlerin yükselişini yaşamış, II. Dünya Savaşı\"ndan mağlup çıkarak galip devletler tarafından bir anlamda yeniden kurulmuştur. 1949 Anayasası ile yönetilen ülke tarihindeki prenslikler, önemli ölçüde günümüz federasyon birimlerini oluşturmaktadır. Yetkisiz cumhurbaşkanı ve çok partili sistem temelli parlamenter sistem, kuvvetler ayrılığının ve katılımcılığın da başarıyla uygulandığı örneklerdendir. Bu bölümde Alman Siyasi Sistemi ele alınırken prensliklerden Alman Birliği\"ne ve dünya savaşlarının getirdiği tecrübeye dayanan süreçteki gelişmeler özetlenmektedir. Daha sonra Alman parlamenter sisteminin temel özellikleri ele alınmakta, parti ve seçim sistemleri tahlil edilmektedir. Önemli ölçüde Weimer döneminin başarısızlığı ve Hitler\"in yükselişine tepki niteliğindeki sistem, ülkenin genellikle koalisyonlarla yönetilmesini zorunlu kılmasına karşın bu tür yönetimin de istikrar, refah ve kalkınmanın önünü açtığı, belki de en önemli temelini oluşturduğu, sonucuna varılmaktadır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)