Baptistler ve toplumsal model anlayışları (İstanbul örneği) - Akcaoğlu, Serhan (My University, 2005)
Baptizm, Protestan Hıristiyanlığına bağlı bir mezhebi veya kiliseyi ifade eder. Baptistler, kilisenin veya ona bağlı hiyerarşinin yerine Kutsal Kitabın üstünlüğüne, çocukların değil, sadece inananların vaftiz edilmesi gerektiğine, ve yerel kiliselerin bağımsızlığına inanırlar. İstanbul’daki Baptistler de diğer Baptistler gibi hiyerarşiyi, dinî işlerle ilgili belli bir otorite ve kontrol merkezini ve merkezi yönetim sistemini kabul etmeksizin bağımsız bireyler veya kiliseler olarak hareket etmeyi esas kabul etmektedirler. İstanbul’daki Baptistler, vaftiz ve akşam yemeği olmak üzere iki sakramenti kabul etmekte ve uygulamakla birlikte bunlara sakrament değeri atfetmemektedirler. Dünya üzerindeki diğer Baptistler gibi İstanbul’daki Baptistler de Hıristiyanlığın bütün dünyaya yayılmasını arzulamakta ve bu anlamdaki misyonerlik görevini dinin kendilerine verdiği bir zorunluluk ve sorumluluk olarak algılamaktadırlar. Boşanmayı –zina durumu hariç- kabul etmemektedirler. Doğum kontrolü ve aile planlaması ise kişilerin şahsi tercihlerine bırakılmıştır. Baptist sosyal yaşamında kadın, erkekle hemen hemen eşit konumda kabul edilmekle birlikte, dini yaşamın ön saflarında kadına pek yer ve değer verilmemektedir. İstanbul’daki Baptistler, sosyal yaşamlarının bir çok ayrıntısını, dine ve Kutsal Kitaba göre ayarlamaktadır. Kutsal Kitapla uyuşmayan veya ona ters düşen konularda tercihlerini kesin bir tavırla dini kriterlerden yana kullanmaktadırlar. Bu da onların örneğinde dinin toplumsal hayatı şekillendirmede ne denli önemli ve öncelikli olduğunun bir göstergesidir.

BAPTISTS AND THEIR PERCEPTION OF SOCIAL MODEL (EXAMPLE OF ISTANBUL) Baptist means a denomination of Christian Protestants. They believe in the supremacy of the Scriptures, rather than in the church or a hierarchy. And they believe in the baptism of believers, rather than the baptism of infants. They have belief in the independence of the local church. Baptists in Istanbul have no hierarchy, no centralized control of religious activity, and no headquarters that conduct an oversight of churches or liturgies and practices. Most Baptists don’t believe that they constitute a church. Because they are organize into independent local churches. Baptists in Istanbul have two sacraments. Baptism is mandatory for all Baptists in Istanbul. The Lord’s Supper is usually observed on the first Sunday of the month. But what are known as sacraments are regarded by Baptists as simple, dignified ordinances with no supernatural significance and no sacramental value. They are committed to proclaim their Christian faith and to seek to win others to their acceptance. Baptists in Istanbul don’t approve of divorce, except when there has been adultery. But there is no regulation among the Baptists regarding divorce. Baptist women in Istanbul have adequate opportunities in the social life near the men. But they haven’t got equality in the religious area. For example, Baptist women can’t be ordained as ministers in Istanbul. There is no official or single stand toward abortion, birth control and Planned Parenthood. Every Baptist is free to make up his own mind. Baptists in Istanbul make fit the most details of their social life to religion and Scripture.
Keywords: Hristiyan Mezhepleri