Finansal tabloların bağımsız denetiminde kalite kontrol sistemi ve türk denetim firmalarındaki uygulamalar - Dibi, Ekrem (My University, 2010)
Kalite, Kalite Kontrol Sistemi, Bağımsız Denetim ÖZET FİNANSAL TABLOLARIN BAĞIMSIZ DENETİMİNDE KALİTE KONTROL SİSTEMİ VE TÜRK DENETİM FİRMALARINDAKİ UYGULAMALAR Bu çalışmada kaliteli bir denetim için neler yapılması gerektiği belirlenmeye çalışılmış ve Türk denetim firmalarının kalite konusundaki uygulamalarına yer verilmiştir. Bu amaçla, ilk olarak çalışmayla ilgili olan kavramlar anlatılmış, dünyada ve ülkemizde yapılan kalite kontrol sistemi ile ilgili düzenlemeler ele alınmıştır. Daha sonra ise, bu düzenlemelerde belirtilen kuralların Türkiye’de faaliyet gösteren denetim firmaları tarafından ne derecede uygulandığı belirlenmeye çalışılmıştır. Denetim firmalarını denetleyen kurum olan Sermaye Piyasası Kurulu’nun haftalık olarak açıklamış olduğu bültenlerden yapılan inceleme sonucunda, Kurul tarafından 19 firmaya kalite kontrol ilkelerine uymadıkları gerekçesiyle çeşitli cezalar verilmiştir. Verilen cezalar neticesinde 4 denetim firması, sermaye piyasasında bağımsız denetim yapmaya yetkili kuruluşlar listesinden çıkarılmıştır. Bu firmalarda çalışan üç sorumlu ortak baş denetçi, bir baş denetçi ve bir denetçinin de sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetinde bulunma yetkisi iptal edilmiştir. Key Words:: Quality, Quality Control System, Audit

QUALITY CONTROL SYSTEM FOR AN AUDIT OF FINANCIAL STATEMENT AND THE PRACTICES IN TURKISH AUDITING COMPANIES In this thesis, it is aimed to identify what to do for a quality audit and also quality applications of Turkish auditing companies are studied. For this purpose, first, thesis-related concepts are explained and corrections to the quality control system that made in our country as well as in world are studied. Then, it is tried to identify how much rules of these corrections are applied by the auditing companies which are working in Turkey. According to the survey that made by analyzing the weekly bulletin of Capital Markets Board of Turkey which is responsible for the control of auditing companies, 19 companies are punished by Capital Markets Board of Turkey due to not obeying the control principles. As a result of punishment, 4 auditing companies are removed from the list of authorized establishments that can do independent autiding in capital markets. Three engagement partners, one lead auditor and one auditor from these companies are offensed from doing independent auditing in capital markets.
Keywords: Bağımsız Denetim; Finansal Tablolar; Kalite; Kalite Kontrol; Muhasebe