Yalın üretim’ in toplam kalite yönetimindeki yeri ve önemi - Genç, Hasan Hüseyin (My University, 2000)
Dinamik çevre şartları, çok değişken müşteri pazarı ve ülke sınırlarını aşan rekabet,lider şirket olmak isteyen firmaları yeni stratejilere yöneltmektedir. Gelişen ulaşım ve haberleşme teknikleri bilgi ve mal hareketini hızlandırmıştır. Korumacılığın giderek azalması bu hızı daha da arttırmıştır. Başarılı olmak için çaba harcayan işletmeler; rekabet için kendine avantaj sağlayacak, mükemmel ürün kalitesi, düşük maliyet ve teslimde yüksek hızı yakalayacak sistemin arayışı içinde olmuşlardır. Bu arayışın sonucu; yüksek seviyede kişiye bağlı, bedensel ve çok pahalı prosesler olan emek-sanat türü üretim metodundan, hareketli üretim hattının kullanıldığı, standartların konuşulduğu hızlı bir üretim metodu olan seri üretime geçilmesi sağlandı. Daha daha iyiyi arama bulma arzusu; yapısında hiçbir gereksiz unsur taşımayan, hata, maliyet, stok, işçilik, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurları en aza indiren sistem olarak tanımlanan yalın üretim sistemi; kalite anlayışı, insana verdiği değer, iletişimde mükemmeli aramasıyla, sürekli iyileştirmeye fırsat veren yapısı ile güvene dayalı, insan onuruna yakışan üretim anlayışı ile toplam kalite yönetiminin değerlerini paylaşmaktadır. İlk önce Japonya'da Toyota fabrikasında uygulanmaya başlayan yalın üretim sistemi, mal akışlarını hızlandırabilmek için ara stokları sıfırlamayı hedefler. Gerektiğinde işçi prodüktivitesi ve makine kapasitesi kullanım oranlarından fedakarlık eder. Toplam kalitenin mükemmellik yolculuğunda, yalın üretim sistemi daha kolayca gerekli önlemleri geliştirebilmekte ve hedefe çok daha yakın bulunmaktadır. Uygulamada yalın üretimin baş döndürücü başarısı ve gelinen nokta mükemmellik yolculuğuna ilgiyi artırmıştır. Hazırlamaya çalıştığımız bu tezin birinci bölümünde üretim sistemlerini ve yalın üretimi incelemeye çalıştık. Ikinci bölümde toplam kalite yönetimini, üçüncü bölümde ise yalın üretimin toplam kalite yönetimindeki yeri ve önemi incelenmeye çalışıldı. Son bölüm ise bir ev aletleri firmasındaki uygulama, sonuç ve kaynakça'dan oluşmuştur.

The firms which have the ambition to become leader are driven by the dynamic environmental conditions, rapidly changing customer market and the rivalry going beyond stade bounderies to new strategies. The movement of goods is being stimulated by the developing transportation and communication techniques. Its speed is accelerated by the gradually decreasing rate of protectionism. The institutions which aim to achieve success have been in search of a system that will guarantee advantage in the rivalry race, superb quality of goods, low cost price and high speed of delivery. This search resulted in the transition from a labour-art method of production dependant on highly qualified staff,physical thus expensive processes to serial production, a quicker method of production where standarts are observed and which is based on a mobile production line. The desire for perfection lead to the bare production system which is free of any irrelevant elements and which reduces to minimum elements such as errors, cost price, storage, labour, production area and customer complaints. Its standarts of quality, the importance attached to the human factor, the search of perfection, the structure which allows improvement turns it into a system which corresponds best to human dignity and the general quality manegement requirements. The bare production system which was initially tried in Japan by Toyota Co. aims to nullify the intermediate stocks by increasing the speed of goods. In case it is necessary it sacrifices workers' productivity and the machines capacity use ratios. The bare production system develops easier the required preventive actions in the search for a perfect general quality and is therefore much closer to the goal. The astonishing success demonstrated in the application of the bare production system increases the interest in the search for perfection. In the first chapter of the present research we tried to study the production systems and the bare production method. The second chapter is based on the general quality management and in the third chapter we tried to research the place and impact of bare production on the general quality management. The last chapter includes the methods applied in a home appliances firm, conclusion and bibliography.
Keywords: Toplam kalite yönetimi