TÜRK BORÇLAR KANUNUNUN 202. MADDESİ IŞIĞINDA TİCARİ İŞLETME DEVRİNDE PASİFLERİN DEVİR KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILMASININ GEÇERLİLİĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Tüzel kişilik tanınmamış ve hukuk süjesi sayılmamış olan ticari işletmeyi ilgilendiren malvarlığının (fond de commerce) hukuki işlemlere konu olması ve özellikle devri bakımından özel bir hukuki rejim öngörülmüştür. Bu kapsamda tacirin ticari işletmeye özgülediği malvarlığının aktifini oluşturan unsurların tamamının veya bir kısmının devri TTK m. 11/3’te, ticari işletmenin organizasyon ve idaresini ilgilendiren borçların devri TBK m. 202’de düzenlenmiştir. Bu çalışmada ticari işletmenin devrini konu alan sözleşmenin tarafları arasında alacaklılar nezdinde süreyle sınırlı bir müteselsil sorumluluk öngören TBK m. 202 hükmünün emredici hüküm niteliğinde olup olmadığı ve buna bağlı olarak tarafların açıkça veya zımni olarak ticari işletmeyi ilgilendiren borçları devir sözleşmesi kapsamının dışında bırakıp bırakamayacağı değerlendirilmektedir.

A special legal regime has been foreseen for assets of business (fond de commerce), which is not recognised as a legal entity, to be subject to transactions, particularly to assignment. In this regard, the Article 11(3) of the Turkish Commercial Law has prescribed assignment of assets and/or rights of the enterprise in whole or in part, whereas the Article 202 of the Turkish Obligations Law stipulated transfer of its debts. In this work, it will be evaluated whether the Article 202, which provides a joint several liability regime for a limited time period, is imperative and whether parties to the assignment of business are thereby prohibited from excluding debts related to the business out of the scope of the assignment.
On The Validity of Eclusion of Liabilities From Assignment of Business Under Article 202 of Turkish Code of Obligations
Keywords: Hukuk