Atatürk döneminde Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan çalışmalar (1931-1938) - Yüzer, Arzu (My University, 2006)
Tarih sahnesinde altı yüz yıl boyunca varlığını sürdürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda İtilaf Devletlerine yenilmiş ve Anadolu toprakları kısa süreliğine işgal edilmişti. İşgallere karşı, Anadolu’da Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Milli Mücadele hareketi hukuki ve siyasi varlığını 1923 yılında Cumhuriyetin kurulmasıyla ilan etti. Böylece, Anadolu torakları üzerinde yeni bir devlet kuruldu ve bu yeni devlet, yeni bir kimlikle varlığını Anadolu toprakları üzerinde devam ettirme kararı aldı. Anadolu’da yaşanan bu siyasal değişim, bundan sonra kendisine yeni bir kimlik arayışı içerisinde kültürel bağımsızlık hareketleriyle ikinci savaşını verecekti. Milli Mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde girişilen ve Türk ulusunu çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmayı hedefleyen bu girişimlerle, milli kültürümüzün temellerinden biri olan tarih kavramı, yeni kimlik değerleri doğrultusunda yeniden incelenmeli, gerçekleriyle ortaya konulmalıydı. Çünkü Osmanlılar döneminde ihmal edilen Türk Tarihi gerek içimizde gerekse dünya kamuoyunda doğru bilinmemekte ve bilinenler gerçeği yansıtmamaktaydı. Aleyhimize kullanılan silah hep gerçeğe aykırı şekilde yazılan, değerlendirilen tarih idi. Tarihimizi gerçek yapısı ile ortaya koymak, Türklük ve ata yurdu hakkında gerçek tarihi bilgileri dünya kamuoyuna duyurmak, Atatürk öncülüğünde girişilen Türk Tarihi araştırmalarının amacıydı. Önce, bilinen bu gerçekdışı bilgileri çürütmek için, etkiye tepki olarak ortaya konan, savunma tarihçiliği diyebileceğimiz Türk Tarih Tezini oluşturmuş, sonrasında ise bu tezi ispat edecek çalışmalara girişmiştir. Bizzat, Atatürk’ün önderliğinde yapılan bu çalışmalarla Türk Tarihini araştırmak için heyetler kurulmuş, kitaplar yazılmış, kongreler düzenlenmiş, arkeolojik faaliyetler yapılmış, sergiler düzenlenmiş ve hatta dergi çıkarılmıştır. “Atatürk Döneminde Türk Tarih Kurumu Tarafından Yapılan Çalışmalar” başlığını taşıyan tezle, hem tarih anlayışımızın oluşum sürecini, hem de bu süreç içerisinde bu doğrultuda Atatürk’ün önderliğinde atılmış en önemli adım olan Türk Tarih Kurumunun kurulmasını, kurulmasını etkileyen faktörleri, Kurumun Atatürk döneminde yapmış olduğu çalışmaları araştırarak sonuçlarını irdelemeye çalıştık.

The otoman empire which has survived in the stageof history along six centuries was defeated by the Allies at the end of the first world war and the Anatolian Lands were occupied for a certain while. The National War Movement started againts occupations under leadership of Mustafa Kemal Atatürk in Anatolia, has announced its legal and political existency in 1923 together with foundation of the Republic. Thus, a new state has been founded over Anatolian Lands and this new state has decided to continue its existency with a new identity on the Anatolian Land. This political change experienced in Anatolia will have resulted in the second war with the curtural independency movements within seeking for a new identity.With such challenges started under leadership of Mustafa Kemal Atatürk, Leader of National War and purposing tor ise the Turkish Nation over contemporary civilization level, the history concept which is one of the basics of our national cultures must have been re-examined and revealed with its truths, s,nce Turkish History neglected during Otoman Period, was not truly known locally nor by World Public Opinion and the known facts were not reflecting the truth. The weapon used in disfavor of us was the history which was always written and evaluated as contrary to the truth. The purposes of researshes of Turkish History attempted under leadership of Atatürk were to reveal our history in a true way and to maket he world public opinion familiar with the true and correct historical information about Turkish Community and their homeland. First of all, he created Turkish History Thesis, which w emay define as Defense Historiography, revealed as a reaction against affect to explode these known unrealistic information, and then started with Works which will prove such thesis. Within such Works that have been carried out under leadership of Atatürk personally, some committees to research the Turkish History have been formed, banks have been written, congresses have been held, archeological activities have been carried out, exhibitions have been organized an deven some magazines have been published. With the thesis headed “Studies Carried Out by Turkish History Institute in the Period of Atatürk”, we tried to thoroughly study and investigate the results of both to the formation process of our History Concept, and foundation and factors affecting the foundation of Turkish History Institute which has been the most important step taken under leadership of Atatürk during this process.
Keywords: Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, T. C. Cumhurbaşkanı 1, 1881-1938; Türk Tarih Kurumu