Okul öncesi eğitimde ‘Okul Dışarıda Günü’ etkinliklerinin incelenmesi: Covid-19 pandemisinin etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Çalışmada 2019 ve 2020 yıllarında ‘Okul Dışarıda Günü’ kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu sosyal medya üzerinden (okul öncesi eğitim kurumları ve öğretmenlerin Instagram hesapları) ‘Okul Dışarıda Günü’ kapsamında paylaşılan toplam 200 etkinlik oluşturmaktadır. Bu kapsamda etkinlikler amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve her iki yılda paylaşılan son tarihli en güncel etkinlikler çalışma kapsamına alınmıştır. 2019 yılında ‘Okul Dışarıda Günü’ etkinlikleri açık alanlarda, 2020 yılında ise Covid-19 pandemisi nedeniyle daha çok iç mekânlarda gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda etkinlikler belirlenen kategoriler ve alt kategoriler kapsamında analiz edilmiş ve ayrıca Covid-19 pandemisinin ‘Okul Dışarıda Günü’ etkinliklerine olan etkisi yıllara göre karşılaştırmalı bir şekilde incelenmiştir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, 2019 yılındaki etkinliklerin 2020 yılındaki etkinliklere göre daha fazla çeşitliliğe sahip olduğu bulunmuştur. Her iki yılda en çok uygulanan üç etkinlik türünün sanat, fen ve oyun etkinlikleri olduğu; 2019 yılında en çok oyun, 2020 yılında ise en çok sanat etkinliklerinin gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Her iki yılda da çoğunlukla fiziksel beceri ağırlıklı etkinlikler yapılmıştır. Ancak 2020 yılındaki etkinliklerin çoğu küçük kas becerilerini destekleyici etkinliklerden oluşmaktadır. 2019 yılında daha çok yarı aktif, 2020 yılında ise daha çok pasif etkinlikler gerçekleştirilmiştir. 2019 yılındaki etkinliklerin çoğu yapılandırılmış, 2020 yılındaki etkinliklerin çoğunlukla yapılandırılmamış etkinliklerden oluştuğu belirlenmiştir. 2019 yılındaki etkinliklerin çoğu büyük grup etkinlikleri şeklinde uygulanırken, 2020 yılında ise Covid-19 pandemisi nedeniyle etkinliklerin tamamı bireysel etkinlikler şeklinde uygulanmıştır. 2019 yılındaki etkinliklerin çoğunun oyun özelliği taşıdığı, 2020 yılındaki etkinliklerin çoğunun ise oyun özelliği taşımadığı belirlenmiştir.

The study aims to examine the activities held within the scope of ‘Outdoor Classroom Day’ in 2019 and 2020. The study group of the research consists of a total of 200 activities shared on social media (preschool education institutions and teachers' Instagram accounts) within the scope of ‘Outdoor Classroom Day’. In 2019, ‘Outdoor Classroom Day’ activities were held in open areas, and in 2020, mostly indoors due to the Covid-19 pandemic. The activities were analyzed by categories and subcategories, and also the impact of the Covid-19 pandemic on ‘Outdoor Classroom Day’ activities was examined comparatively by years. This study designed in scanning model and the findings were analyzed by content analysis. According to findings, It was found that the activities in 2019 had more variety than the activities in 2020. The three most common activities in both years were art, science and play activities, with the highest number of play activities in 2019 and the most art activities in 2020. In both years, mostly physical skill activities were held. More semi-active activities were held in 2019, and more passive activities in 2020. Most of the activities in 2019 were structured, and the activities in 2020 were mostly unstructured activities. While most of the activities in 2019 were large group activities, and in 2020, all activities were individual activities due to the Covid-19 pandemic. Most of the activities in 2019 had a play feature, while most of the activities in 2020 were not play features.
Investigation of the Outdoor Classroom Day activities in preschool education: The effect of Covid-19 pandemic