Matematiksel öğelerin yazılı ve sözlü matematiksel iletişime yansımalarının 9.sınıf üçgenler konusu bağlamında incelenmesi - Sür, Büşra (My University, 2015)
MATEMATİKSEL ÖĞELERİN YAZILI VE SÖZLÜ MATEMATİKSEL İLETİŞİME YANSIMALARININ 9.SINIF ÜÇGENLER KONUSU BAĞLAMINDA İNCELENMESİ İletişim, kaynak ve alıcı arasındaki etki tepki durumuna bağlı ardışık davranış öbeklerini içeren döngüsel bir süreçtir. İnsanın insanla ilişki kurduğu her yerde, her durumda ayrı bir dil biçimi şeklinde kodlanmış iletişim süreci yaşanır. Benzer şekilde insanların cansız varlıklarla kurdukları etkileşim de iletişim olarak ele alınabileceği gibi iki veya daha fazla kişi arasında gerçekleşen iletişim kişilerarası iletişim olarak tanımlanır. Eğitim öğretim ortamları da öğretmen ve öğrenciler arasında gerçekleşen kişilerarası iletişim ortamları olarak ele alınabilir. İletişim ortamı kişilere bağlı özellikler, ortamın psikososyal özellikleri ve ortamın fiziksel özellikleri açısından bölümlere ayrılarak ayrıntılı biçimde incelenebilir. Dolayısıyla eğitim öğretim ortamlarında iletişim süreçleri öğrenci ve öğretmenlere bağlı olarak değerlendirilebilir. İnsanlar, iletişim kurabilmek adına çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Ancak her iletişim yönteminin, araç olarak kullandığı unsurlar bakımından ortak bir paydada buluştuğunu söylemek mümkündür. Söz konusu unsurlar genel anlamda “dil” olarak ifade edilmektedir. Çevremizde olanlar ile iletişim kurmak için kelimeleri birleştirmenin organize bir yolunu kullanmak olan dil, aynı zamanda hâlihazırda göremediğimiz, duyamadığımız, hissedemediğimiz, dokunamadığımız veya koklayamadığımız şeyler ve süreçler hakkında düşünmemizi mümkün kılar. Teori, kural, problem çözme yöntemleri gibi bilişsel öğrenmeleri barındıran genelleme süreçleri sonucunda geliştirilen fikirler ve bağlantılardan oluşan bir sistem olan matematik ardışık soyut süreçlerin tanımlandığı en iyi dillerden biri olarak değerlendirilebilir. Günlük konuşma dili ile bir arada kullanılarak eğitim öğretim ortamlarındaki iletişimi sağlayan matematiksel dilin kullanımına bağlı olarak farklı durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumların betimlenerek etkenlerinin tespit edilmesi ve tanımlanması amacıyla yapılan bu çalışmada matematiksel dil temsiller bağlamında ele alınmıştır. Nitel paradigma ışığında yapılan çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma bir durum çalışması olup 336 katılımcı ile parçalı olarak çalışılmıştır. Birden fazla veri toplama tekniği uygulanan çalışmada dil ölçeği, gözlem, görüşme, doküman analizi ve görüşme formu kullanılmıştır. İçerik analizi sonucunda elde edilen bulguların yorumlanmasıyla kendine has bir terminolojisi olan matematiğin öğrenciler tarafından bir dil olarak görülmediği sonucuna ulaşılmıştır. Matematiksel nesne kullanımının özenle yapılması gerektiği sonucuna ulaşılan çalışmada sembollerin ezberlenmeye çalışıldığı belirlenmiştir. Ayrıca matematiksel iletişim sürecinin çok boyutlu bir süreç olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Zaman, kişi, tür ve dil öğelerine bağlı değerlendirmeler yapılması gerektiği sonucuna ulaşılarak her bir boyut kendi içinde alt boyutlara ayrılmış ve modellendirilmiştir.

INVESTIGATING THE REFLECTIONS OF MATHEMATICAL ELEMENTS TO WRITTEN AND ORAL MATHEMATICAL COMMUNICATION IN THE CONTEXT OF 9TH GRADE TRIANGLES SUBJECT Communication is a cyclic process which includes consecutive behavior heaps that depends on the action and reaction situation between the source and the receiver. Communication process that encoded in a different kind of language occurs in every place and every situation that people contact with each other. Similarly, the relationship between the human and the non-living things can be regarded as communication. The communication between two or more people can be defined as interpersonal communication. Educational environment can also be considered as interpersonal communication environments where a communication occurs between teacher and students. Communication environment can be investigated in depth as cutting into sections which are person-oriented features, psychosocial and physical features of the environment. Therefore, communication processes in the educational environments can be evaluated depending on the students and the teachers. People developed some methods to communicate. However, it is possible to say that all communication methods meet in the common ground in terms of components that it uses as tools. The mentioned components can be expressed as “language” in general. Language both uses an organized way of combining words in order to communicate with our surroundings and also makes it possible to think about things and processes that we cannot already see, hear, feel, touch or smell. Mathematics which is a system composed of thoughts and ideas developed from generalization processes which contains cognitive learning such as theory, rule, problem solving methods can be considered as one of the best language in which consecutive abstract processes are defined. Different situations can arise due to the usage of the colloquial language in conjunction with the mathematical language that provides communication in the learning environments. Aiming to determine and define the factors of those situations, this study addresses the mathematical language in the context of representations. In the light of the qualitative paradigm, this study used the mixed method. This case study included 336 participants who were studied with fragmentally. More than one data collection technique -language scale, observation, interview, document analysis and interview form- were used within the present study. With the interpretations of the findings obtained through the use of content analysis, it is concluded that mathematics which has its own terminology is not seen as a language by the students. In this study where the necessity of the careful usage of the mathematical object is concluded it has been found that symbols are tried to be memorized. Besides, it is concluded that mathematical communication process is multidimensional. It is also concluded that some evaluations depending on the components of time, person, type and language should be made, and every dimension is separated into its sub dimensions and modeled.
Keywords: Matematik; Ortaöğretim