Selçuklu Anadolu'sunda çocuk (1075-1318) - Kuruca, Merve (My University, 2021)
ÖZETÇocuk yaşamı ve çocuk kavramı tarih boyunca insan yaşamının ilk evresinioluşturması nedeniyle yaşamın şekillenmesinde birinci derecede etkilidir. İnsanhayatının en önemli dönemini oluşturan çocukluk, her çağda ve dönemde her tabakadaninsanın kendi çocukluk yaşamını kurgulamasına ve yüzyıllar boyunca bu yaşamı dönemdönem değişiklikler göstererek aktarmasına neden olmuştur. Özelde Türk tarihiiçerisinde çocukluk çağını ele alacak olursak hem İslam öncesi Türk yaşantısında hemde İslamiyetin kabulü sonrasındaki yaşantıda toplumun çocuk yaşamı ve yetişmesineverdiği önem ortaya çıkmaktadır.Türklerin Anadolu’ya gelmeleriyle bu coğrafyayı Türk yurdu yapmaları önemlibir kırılma noktası açığa çıkarmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurulması, Anadolucoğrafyasında Türk kültürünün yerleşmesine imkân sağlamıştır. Bu durum Türk kültürüiçerisinde yer alan gündelik yaşam ve aile yaşamının geçmişten gelen gelenekler vegöreneklerle beraber nakl edilmesine sebebiyet vermiştir. Anadolu kültürü içerisindeTürk İslam aile ve çocuk yaşam biçimi açığa çıkmıştır.Hem hanedan üyesi çocukların hem de sıradan halk tabakası içerisindeki çocukyaşamının bu dönemde Anadolu Türk kültürünü oluşturmaya başladığı görülmektedir.Çocuk her zaman toplumun her katmanında önemini korumuştur. Hanedan üyesiçocukların siyasi hayattaki etkileri, toplumsal yaşantı içerisinde halkın çocukyetiştirmesi ve çocuğun aile içerisindeki konumu, çocukların dönemin bitmek bilmeyensavaş ortamlarındaki yeri ve ekonominin içerisinde çocuğun önemi bu dönemin çocukhayatını oluşturan kısımlardan bazılarıdır.Türkiye Selçuklu Devleti döneminde çocuğun doğumundan yetişmesine dairdönemler bu ayrılan alanlarda çeşitli özellikler göstererek gelecek kuşaklara çocuklukkültürü ve hayatı şeklinde kendisini devretmiştir.Çalışmamız ile Türkiye Selçuklu Devleti’nin sosyal tarih çalışmalarına küçükteolsa bir katkı sunmak hedeflenmiştir. Anadolu Selçuklular, Türkiye Selçuklular, çocuk, kültür, sosyaltarih.

ABSTRACTThe life of children and children as a concept is of great importance in shapinglife as it is the first phase of human life throughout history. Childhood, which constitutesthe most important part of human life, has led people of every age and period toconstruct their own childhood life and to convey this life periodically throughoutcenturies. In particular, if we elaborate on childhood in Turkish history; In both preIslamic Turkish life and post-Islamic life, the importance that society attaches to childlife and upbringing comes to the fore.The arrival of the Turks in Anatolia, making this geography a Turkish homelandwas a breaking point. Moreover, with the establishment of the Anatolian Seljuks, dailylife, family life, the traditions and customs from the past were preserved and transferred.This situation has revealed the Turkish-Islamic lifestyle of family and children withinthe Anatolian culture. In this period, it was observed that both the lives of children inthe dynasty and the social class started to form the Anatolian Turkish culture within theAnatolian Seljuks. Specifically, it can be conferred that the foundations of the childliving in the ages to come, characteristics and customs, etc. were shaped in this period.Children have always maintained their significance in all layers of society.The effects of the children of the dynasty in political life, childrearing in thesocial life and the position of the child in the family, the position of the children in theendless war environment of the period, and the importance of the child in the economyare some of the parts that make up the children's life of this period.During the reign of the Anatolian Seljuks, the periods pertaining to the child'sbirth and upbringing showed various characteristics in these allocated areas and handedover to future generations as childhood culture and life.Our aim in this study is to make a small contribution to the social history studiesof the Anatolian Seljuk State.Key Words: Anatolian Seljuks, Turkey Seljuks, children, culture, social history
Keywords: 1500'e kadar; Anadolu Selçuklular; Children; culture; çocuk; Çocuklar; History; kültür; Selçuklular; Seljuks; social history; sosyal tarih Anatolian Seljuks; Tarih; To 1500; Turkey; Turkey Seljuks; Türkiye; Türkiye Selçuklular