Tip 1 diyabetli çocukların aile etkileşimi - Çavuşlu, Esen (My University, 2003)
Araştırma, tip 1 diyabetli çocukların aile etkileşiminin çocuğun metabolik durumu üzerindeki önemini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma 25.02.2003-08.05.2003 tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları yabet Bilim Dalı Diyabet Polikliniğinde ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gelişme ve Endokrinoloji Ünitesinde gerekli klinik ve laboratuar incelemeleri yapıldıktan sonra WHO kriterlerine göre tip 1 diyabet tanısı konmuş, ayaktan tedavi gören, 3-18 yaş arası 68 çocuk ve ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve diyabetli bireylerin değerlendirildiği benzer çalışmalar göz önüne alınarak hazırlanan Aile Tanılama Formu, Diyabetli Çocuk Tanılama Formu, Metabolik Kontrol Değişkenleri Formu kullanılmıştır. Ebeveynlerin ADÖ'nün alt boyutlarından aldığı puan ortalamalarına göre, Gereken İlgiyi Gösterme alt boyutundan en sağlıksız puanı aldığı, bunu sırası ile Roller, Davranış Kontrolü, İletişim, Problem Çözme, Duygusal Tepki Verebilme ve Genel Fonksiyonlar alt boyutlarının izlediği görüldü. Ebeveynlerin ADÖ alt boyutlarından aldığı puanlar çocuğun diyabetinden sonra yaşanan ekonomik bozulma durumu, ailede çocuk dışında başka hasta/ özürlü birey varlığı, ailenin diyabet eğitimi, çocuğun yaşı, çocuğun son bir aydaki hipoglisemi sıklığı, çocuğun diyabet tedavisine uyumu, çocuğun açlık kan glukozu, çocuğun HbA1C değeri ile ilişkinin istatistiki olarak anlamlı olduğu belirlendi. Sonuç olarak, çocuğun diyabetinin aile işlevlerinde sağlıksızlığa neden olduğu, tip 1 diyabetli çocukların aile işlevlerindeki sağlıksızlığın da çocuğun diyabet yönetimini ve metabolik kontrolünü olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Çocuğun kronik hastalıklardan tip 1 diyabet olmasının, aile etkileşimini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. FAMILY INTERACTION OF CHILDREN WITH TYPE I DIABETES MELLITUS The study was planned to determine the importance of the family interaction of the children with Type I DM on the metabolic state of the child. The study was carried out after having completed the required clinical and laboratory examinations with 68 children and their parents who had the diagnosis of DM Type I according to WHO criteria, have been treated as outpatients, and were between the age of 3-18. the between 25.02.2003 and 08.05.2003 at University of Istanbul, Department of Internal Medicine, Branch of Diabetes Mellitus, Outpatient Clinics of Diabetes Mellitus; University of Istanbul, Department of Pediatrics, Unit of Growth-Development and Endocrinology. Family Assessment Form, Diabetic Child Assessment Form, and Form of Metabolic Control Variables which were prepared considering the Family Assessment Scale and similar studies that the diabetic individuals have been assessed, were used for the collection of data. According to the mean scores of the parents from subscales of the Family Assessment Scale; it was seen that the subscale of showing the required interest had gotten the least score, and in turn, the Roles, Behavioral Control, Communication, Problem Solving, Emotional Reactions and General Functions subscales followed. It was determined that there was a significant statistical correlation between the mean scores of subscales of Family Assessment Scale of the parents and financial break after the child's diabetes, existence of another ill/ discrepant individual in the family except the mentioned child, the training of the family on diabetes, the age of the child, the hypoglycemic attack frequency of the child in the previous month, fasting blood glucose levels of the child, the HbA1c levels of the child. Consequently, it was determined that the diabetes mellitus of the child caused the disturbances in the family functions, that the disturbances in the family functions of the family of the child with Type I DM affected the management of diabetes and metabolic control of the child negatively. It was determined that the child being with DM Type I that has been one of the chronic diseases affected the family interaction negatively.
Keywords: Diyabetli Çocuklar; Pediatri Hemşireliği