Teknik analiz ve Trix göstergesinin VOB’da uygulanması - Didonyan, Sayyat Serhan (My University, 2010)
Teknik Analiz, TRIX Göstergesi, VOB, Endeks Sözleşmesi ÖZET TEKNİK ANALİZ VE TRIX GÖSTERGESİNİN VOB’DA UYGULANMASI Günümüzde piyasalara olan ilginin ve yatırımcı sayısının artması İMKB’de işlem gören hisse senedi sayısını arttırmıştır. Bu durum yatırımcılar açısından seçim yapma zorluğu, ne zaman ve hangi fiyattan yatırım yapılacağı sorularının ortaya çıkartmıştır. Ayrıca son yıllarda sermaye piyasalarının globalleşmesi ve birbiriyle bütünleşmesi borsalarda işlem yapan yatırımcıların hızlı ve zamanında doğru karar almasını gerektirmektedir. Bu durum yatırımcılar açısından bilgi ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Yaşanan tüm bu gelişmeler daha önceleri sadece profesyonel yatırımcılar tarafından kullanılan teknik analiz yönteminin son yıllarda büyük ilgi görmesine ortam hazırlamıştır. Bu tez çalışmasında teknik analiz yöntemi, yatırımcılar tarafından doğru bir yaklaşımla kullanılması amacıyla teknik analiz sistem ve araçları avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte VOB’dan örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise TRIX göstergesi VOB’da kullanılarak, göstergenin performansı test edilmiş, TRIX göstergesinin VOB’da uygulanabilirliliği ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma ve araştırma sonucunda teknik analiz araçlarının doğru ve sistemli bir şekilde kullanılması durumunda yatırım kararlarında yararlı ve güvenilir bilgiler sunduğu görülmüştür. Uygulama bölümünde elde edilen sonuçlardan ise TRIX göstergesinin parametrelerinin optimize edilmesi ve doğru vadelerde kullanılması durumunda VOB’da uygulanabilir bir gösterge olduğu ve kısa vadede oldukça iyi getiriye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Technical Analysis, TRIX Indicator, TURKDEX, Equity Index Futures Contracts

PRACTICE OF TECHNICAL ANALYSIS AND TRIX INDICATOR ON TURKDEX Nowadays, due to the increasing numbers of the investors and their interest into the market, transaction of the Turkish Market and TURKDEX are also increased. As a result of this situation making a choice becomes more difficult for the investors, and a question occurs that when and with which price stocks or derivatives should be chosen. In adittion to that investors also must take quick decisions on the right time since the capital market have became global and integrated. This situation cause need of information for the investors. Before the end of these developments, the technical analysis method was used to be used by only the professional investors, but now it has become popular for all investors in recent years. In this thesis, technical analysis methods are investigated and explained with its advantages and disadvantages in order to allow correct usage by giving samples from the TURKDEX and ISE. In practice stage of the thesis, TRIX indicator is tested on TURKDEX’ ISE-30 Futures Contracts and its performance compared in different terms. End of the comparison, the investigations and study shows that correct and systematic usage of the technical analysis gives reliable and useful information. After result of practice stage of the thesis, we see that optimization of the TRIX indicator parameters in the right term makes it appropriate and useful method for the TURKDEX.
Keywords: Endeks Sözleşmesi; Sermaye Piyasası