Yüksek yağlı diyetin sıçan beyin dokusunda inflamasyon, sirtüin 1, oksidatif stres üzerine etkisi ve l-arjinin rolü - Çavuşoğlu, Nuray (My University, 2019)
Yüksek Yağlı Diyetin Sıçan Beyin Dokusunda İnflamasyon, Sirtuin 1, Oksidatif Stres Üzerine Etkisi ve L-Arjinin RolüÖğrencinin Adı: Nuray ÇavuşoğluDanışman: Prof. Dr. Azize ŞENER, yokimya Anabilim DalıÖZETAmaç: Son yıllarda yapılan çalışmalar diyetle alınan yağ asitleri kompozisyonunun vücuttaki oksidasyon ve inflamasyonla da yakın ilişkili olabileceğini ileri sürmektedir. Çalışmamızda uzun süre yüksek yağlı diyetle (ayçiçek yağı) beslenmenin sıçan beyin dokusunda inflamasyon, sirtuin 1 (SIRT 1) düzeylerine ve oksidatif stres üzerine etkisi incelenmiştir. L-arjinin desteğinin bu parametreler üzerine etkisi de araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Dişi Sprague-Dawley sıçanlar (4 haftalık) kontrol, yüksek yağlı diyet (YD) grubu ve YD+L-arjinin grubu olarak 3 gruba (n=6) ayrıldı. Yağ kaynağı olarak omega-6 yağ asitlerinden zengin olan ayçiçeği yağı kullanıldı. Yağlı diyet ve YD+ L-arjinin grubu % 46 yağ içeren diyetle beslenirken, kontrol grubu da 16 hafta süreyle standart yem ile beslendi. YD+ L-arjinin grubunun içme sularına 10. haftadan itibaren % 1,5 L-arjinin ilave edildi. Tüm grupların 16. hafta sonunda kan örnekleri ve beyin dokuları alındı. Beyin dokularında indirgenmiş glutatyon (GSH), lipid peroksidasyon (LPO), protein tiyolleri (protein-SH), nitrik oksit (NO), tümör nekroz alfa (TNF-α), SIRT 1 düzeyleri incelendi. Bulgular: YD, beyin dokusunda LPO düzeyinde belirgin artışa neden olmazken, GSH, protein-SH ve SIRT 1 düzeylerinde azalmaya neden oldu. YD, beyin dokusu TNF-α ve NO düzeylerini artırdı. Serum TNF-α düzeylerindeki artış istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi. L-arjinin uygulanması beyin dokusunda LPO baskılarken, GSH, protein-SH ve SIRT-1 düzeylerini artırdı. Aynı zamanda L-arjinin beyin dokusu TNF-α düzeylerindeki artışı da baskıladı. NO düzeylerinde ise sadece kontrol grubuna göre anlamlı artışa neden oldu. Sonuç: Bulgularımız uzun süre diyetle ayçiçek yağı alımının beyin dokusunda inflamasyon artışına neden olabileceğini ve antioksidan sistemi etkileyebileceğini göstermektedir. L-arjinin özellikle antioksidan sistemi destekleyerek beyin dokusunda inflamasyonu baskılayabilir.

Effects of High Fat Diet on Inflammation, Sirtuin-1 and Oxidative Stress in Rat Brain Tissue and the Role of L-ArginineStudent Name: Nuray ÇAVUŞOĞLUSupervisor: Prof. Dr. Azize ŞENER , Department: Department of BiochemistrySUMMARYObjective: Recent studies suggest that the composition of dietary fatty acids may be closely related to oxidation and inflammation in the body. In our study, the effects of high fat diet (sunflower oil) on inflammation, sirtuin 1 (SIRT 1) levels and oxidative stress on rat brain tissue were investigated. In addition, the effect of L-arginine supplementation on these parameters was investigated. Material and Methods: Female Sprague-Dawley rats (4 weeks old) were divided into three groups (n = 6) as control, high-fat diet (FD) group and FD+L-arginine group. Sunflower oil, rich in omega-6 fatty acids, was used as the oil source. FD and FD+L-arginine groups were fed with diet containing 46% fat, while control group was fed with standard feed for 16 weeks. From the 10th week onwards, 1.5% L-arginine was added to the drinking water of FD+L-arginine group. Blood samples and brain tissues were collected at the end of the 16th week. Reduced glutathione (GSH), lipid peroxidation (LPO), protein thiols (protein-SH), nitric oxide (NO), tumor necrosis alpha (TNF-α) and SIRT 1 levels were measured in brain tissues.Results: FD did not cause a significant increase in LPO level in brain tissue, whereas it caused a decrease in GSH, protein-SH and SIRT 1 levels. FD increased TNF-α and NO levels in brain tissue. The increase in serum TNF-α levels was not statistically significant. L-arginine supplementation reduced the levels of LPO in brain tissue and increased GSH, protein-SH and SIRT-1 levels. At the same time, L-arginine also suppressed the increase caused by FD in TNF-α levels in brain tissue. L-arginine significantly increased NO levels in brain tissue compared to the control group. Conclusion: Our results show that long-term sunflower oil intake may cause increased TNF-α level in the brain tissue and may affect the antioxidant defense system. L-arginine can suppress inflammation in the brain tissue, especially by supporting the antioxidant system.
Keywords: Beyin; Biochemistry; Biyokimya; Brain; Eczacılık; High Fat Diet; Inflamation; İnflamasyon; Oksidatif Stres; Oxidative Stress; Pharmacy; Sirtuin-1; Yüksek Yağlı Diyet