Saraylı bir muhalifin siyasi mücadelesl: Teşebbüs-i Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti - Akkaya Kia, Rukiye (My University, 2015)
Saraylı bir muhalif olarak Prens Sabahaddin Beyi (metnin diğer b.lümlerinde sadece Sabahaddin Bey olarak anılacaktır) ortalama yüz yıl sonra hala güncel ve .nemli kılan nedir?1 Siyasal g.rüşleri yüzünden itham edilmiş bir kişilik, .rgütlenme y.nü eksik bir J.n Türk ya da etrafına toplanan kişilerin etkisinde bir maceracı... Hayal kırıklıklarıyla sonu.lanan “teşebbüsleri”, J.n Türklerde aşina olduğumuz “romantik girişimler” gibi değerlendirilebilir. Bununla birlikte Sabahaddin Bey, kendi romantizmini yine kendi dramına sığdıran yaşamlar arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun son d.nemlerinde i.inde bulunduğu kırılganlıkları anlamak bakımından .nemli bir simadır. Sabahaddin Beyin g.rüşlerini incelemek, J.n Türkleri kutuplaştıran merkeziyet.ilik- adem-i merkeziyet.ilik tartışmalarının, bir siyasi tercih mi; yoksa uzun yıllardır hırpalanmış idari-hukuki yapının yenilenmesinde bir sonu. mu olduğunu g.rmemizi sağlayacaktır
Keywords: Prens Sabahaddin,adem-i merkezi,teşebbüs-i şahsi ve adem-i merkeziyet cemiyeti