Antik ve Orta Çağ’da Sütannelik: _x000D_ Başkasının Sütünün Biyolojik, Ekonomik _x000D_ ve Kültürel Kodları - ŞAHİN UTKU, NİHAL (My University, 2020)
Anne dışı emzirme ve sütanneliğin tarih öncesi dönemden günümüze kadar uzanan bir geçmişi vardır. En küçük göçebe topluluklardan en büyük medeniyetlere kadar bütün toplumlarda biyolojik ihtiyaçlar, ekonomik gerekçeler ve kültürel şartlanmalar sebebiyle, bir bölgeden ve dönemden diğerine farklılıklar olsa da sütannelik kurumu devam etmiştir. Bu çalışma, Antik ve Orta Çağ’da farklıcoğrafyalarda sütannelik kurumunun nasıl işlediğini, nasıl algılandığını ve hangi sorumlulukları kapsadığını karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmektedir. Farklı toplumlarda kadına ve çocuğa bakışın oldukça çeşitlilik gösterdiği göz önüne alındığında, sütannelik konusunda da toplumlar arasında belirgin farklılıkların olabileceği beklenebilir. Ancak bu konuda farklılıklardan çok benzerliklerin bulunduğu, özellikle bir meslek olarak sütanneliğin hemen her yerde aynı olduğu görülmektedir. Toplumların algısında yer yer farklılıklar olsa da genelde sütannelerin, içlerinden çıktıklarısınıflara nispetle daha değer gördükleri anlaşılmaktadır. Bununla birlikte toplumdan topluma en belirgin farkların sütannelere yüklenen sorumluluklar ve süt emme sonucu oluşan bağların mahiyeti konularında olduğu gözlemlenmektedir.

Allomaternal breast feeding and wet nursing have a history that _x000D_ dates back to the prehistoric period. It is seen that this institution _x000D_ of allomaternal nursing of the baby has survived in all human pop?ulations from the tiniest nomadic tribes to the largest civilizations, _x000D_ with small differences among these diverse cultures. This study at?tempts to analyze in a comparative manner how this institution _x000D_ worked, how it was perceived, and the responsibilities it shouldered _x000D_ in different settings throughout Antiquity and the Middle Ages. _x000D_ Noting that there are diverse perceptions concerning women and _x000D_ children in different cultures, one would be inclined to assume that _x000D_ the concept of wet nursing would fluctuate from one geography and _x000D_ period to the other. However, it is seen that there are more com?monalities than differences, especially with regards to wet nursing _x000D_ as an occupation. Even though there are variations in societies’ per?ception regarding wet nursing, it is also seen that wet nurses are _x000D_ usually held in higher esteem then the class that they come from. _x000D_ The major differences are seen in the responsibilities attributed to _x000D_ wet nurses and the impact of suckling the same breast on the rela?tions and kinship of the milk siblings.
Wet Nursing in Antiquity and Middle Ages: The Biological, Economic and Cultural Codes of Another’s Milk