İlaç taşıyıcı sistem olarak katı lipit nanopartiküllerin hazırlanması ve in-vitro değerlendirilmesi - Nalbantoğlu, Aysun (My University, 2016)
1. ÖZET Bu çalışmanın amacı, kandesartan sileksetil (KS) yüklü katı lipit nanopartikül (KLN) formülasyonları geliştirmek ve bu formülasyonların karakterizasyonunu gerçekleştirmektir. Bu amaçla yüksek hızlı homojenizasyon ve ultrasonikasyon tekniği kullanılarak 12 formülasyon geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan bu formülasyonlarda Compritol 888 ATO katı lipit olarak, Poloxamer 188 ve Tween 80 yüzey etken madde olarak ve düşük çözünürlüğe sahip KS de etkin madde olarak kullanılmıştır. Etkin madde ve yardımcı maddelerin farklı oranlarda kullanılarak geliştirilmiş olan 12 formülasyonun partikül boyutu, zeta potansiyeli, enkapsülasyon etkinliği ve in vitro salım profilleri değerlendirilmiştir. Formülasyonlar birbirleri ile karşılaştırıldığında kullanılan yardımcı maddelerin oranlarının nanopartiküllerin özellikleri üzerine büyük etkisi olduğu gözlenmiştir. Kandesartan sileksetil, KLN, nanopartiküler taşıyıcı sistem .

The purpose of this study to develop and characterize candesartan cilexetil loaded solid lipid nanoparticles. In accordance with this purpose twelve solid lipid nanoparticle formulation were prepared with high shear homogenization and ultrasonication technique. Compritol 888 ATO was used as solid lipid, Poloxamer 188 and Tween 80 were used as surfactants and Candesartan cilexetil was selected as active moiety due to its low solubility. Influences of solid lipid and surfactans amounts on the particle size distribution, polidispersity index, zeta potential, entrapment efficiency, and finally dissolution profiles of formulations were evaluated. Results demonstrated that solid lipid nanoparticles have great potential for delivering candesartan cilexetil and excipients have strong effects on nanoparticle characterizations.
Keywords: Teknoloji,Farmasötik