Türk sanatı açısından Serv-i Fünun dergisindeki şehirlere ait yazı ve görseller* - Nuhoğlu, Mehmet (Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 2014)
II. Abdülhamit, II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerini yaşayan Servet-i Fünûn dergisi, birbirinden farklı bu üç siyasî dönemin sanata, kültüre ve şehirciliğe yansıyan yönünü sayfalarına taşımıştır. Siyasî görüşleri, emelleri ve ülküleri farklı bu üç siyasî dönemin kesişen noktası ise şehre yükledikleri anlamdır. Her üç dönem de Osmanlı/Türk şehirlerini Avrupa modelinde modernleştirmeye çalışmış, kendini ifade edecek somut bir uygulama alanı olarak seçmiştir. Modern anlamda gelişmeye başlayan Osmanlı/Türk şehirleri yeni kimliklerini kazanırken geçmişten kalan mirası ister Türklerden ister başka kültür çevrelerinden kalmış olsun korunması gerektiği fikrini işlemiştir. Dergide yayınlanan şehirlere ait fotoğraf ve gravürler şehircilik ve sanat tarihi açısından büyük bir arşiv kaynağı oluşturmaktadır.
Keywords: Türk Sanatı, Şehircilik, Şehirlerde Modernleşme, Şehir Kimliği, Siyasî Dönemler ve Şehirler