İlköğretim okullarının ikinci kademesindeki Türkçe öğretmenlerinin Türkçe ders kitaplarının niteliklerine ilişkin görüşleri - Gülper, Mesut (My University, 2004)
Bu araştırma, İstanbul ilindeki ilköğretim okullarının ikinci kademesinde okutulan Türkçe ders kitaplarının niteliklerine ilişkin Türkçe öğretmenlerinin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili merkez ilçelerinde görev yapan ilköğretim ikinci kademe okullarında görev yapan Türkçe öğretmenleri, örneklemi ise random olarak seçilen İlköğretim okullarında görev yapan Türkçe Öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmadaki veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Bu anket, ilgili araştırmaların ve kaynakların taranması sonucu geliştirilmiş uzman görüşüne başvurularak ankete son şekli verilmiştir. Araştırma betimsel niteliktedir. Ankette likert tipi ölçek kullanılmıştır. Veri toplamak için oluşturulan anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde mesleki ve kişisel bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölüm ise öğretmenlerin ders kitaplarının içeriği, görsel düzen, dil ve anlatım, hazırlık ve değerlendirme sorularının özelliklerine ilişkin görüşlerini belirlemeye yönelik elli bir önermeden oluşmuştur. Araştırmamızda bu uygulama kapsamındaki öğretmenlerin sorulara verdikleri cevapların; cinsiyete, yaşa, kıdeme ve mezun olduğu fakülteye göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Araştırma ile ilgili tüm hesaplamalar ve çözümlemeler için SPSS FOR WINDOWS 6.01 programından yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şöyle sıralanmıştır: 1. Ders kitaplarının içeriğine ilişkin görüşlerde, kıdeme göre 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11 ve 12. önermelerde; mezun olunan fakülteye göre 11. ve 12. önermelerde anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu bölümde cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunamamıştır 2. Ders kitaplarının görsel düzenine ilişkin görüşlerde, cinsiyete göre 23 ve 26. önermelerde; mezun olunan fakülteye göre 26. önermede anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu bölümde kıdeme göre anlamlı farklılık bulunamamıştır 3. Ders kitaplarının dil ve anlatım özelliklerine ilişkin görüşlerde, kıdeme göre 37. önermede anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu bölümde cinsiyete ve mezun olunan fakülteye göre anlamlı farklılık bulunamamıştır 4. Ders kitaplarını hazırlık ve değerlendirme bölümüne ilişkin görüşlerde, kıdeme göre 46, 47 ve 48. önermelerde; mezun olunan fakülteye göre 47. önermede anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu bölümde cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Anketin genelinde cinsiyete göre anlamlı farklılık, sadece görsel düzen bölümünde bulunmuştur. Ankette en çok anlamlı farklılık; içerik, hazırlık ve değerlendirme bölümüne ilişkin sorularda bulunmuştur.

İn this research, the aim was to determine the views of primary schools' second level Turkish teachers in İstanbul about the Turkish course books. The population of the research is formed by the teachers working in Istanbul's central counties second level primary schools and examples were given by the method of randomizing from this population. The datas gathered in research were made by polls. The polls were prepared by the help of such researches and scanning such sources and by reforming them. Research is a kind of descriptive research. The scales in measurements was likert type. The polls used for gathering information are formed by two parts. In first part, personal and work related knowledges were asked. The second part is formed from 51 propositions including the propeties of the contents of the course books, visual order, language and description, preparation and determination questions. In the research, we looked at whether the answers of the teachers in our research topic changes according to sex, age, seniority and the faculties that teacher had graduated or not . For the calculations and discoveries , SPSS FOR WINDOWS 6.01 was used. The results of the research are , 1. In the views related to the contents of the books, according to seniority in 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11 and 12. propositions, according to the faculties that teacher graduated in 11 and 12 propositions meaningfull changes were found. 2. In the views related to visual order of the books, according to sex in 23 and 26. propositions, according to the faculties that teacher graduated in 26. proposition, meaningfull changes were found. No seniority related change found in that part. 3. In the views related to language and discription, according to seniority in 37. proposition meaningfull change was found. There were no changes according to sex and the facuties that teacher graduated. 4. In the views related to the preparation and determination questions, according to seniority in 46,47 and 48. propositions ,according to the faculties that teacher graduated in 47. proposition meaningfull changes were found. No sex related changes were found in that part. According to the polls , only sex related meaningfull change was found in visual order part. The most meaningfull changes were found in questions related to content, preparation and determination parts.
Keywords: Dil ve edebiyat; Eğitim; Eğitim, Türkçe; İlk öğretim; İlkokul konuları