Nano powder synthesis - Koyuncu, Ceyda Zeynep (My University, 2007)
NANO TOZ SENTEZİ Gümüş nano parçacıklar katalizör, antimikrobiyal kaplamalar, iletken kaplamalar olarak pek çok teknolojide kullanılmaktadır ve gıda paketlemesi, medikal ve elektronik cihazlar, ev gereçleri gibi birçok tüketici ürününde gümüş nano parçacıklarının kullanım ihtiyacı giderek arttığından büyük ölçekte gümüş nano parçacık üretimine olan ilgi de artmıştır. Bu çalışmada herhangi bir yüzey aktif ajan, çözücü ya da zararlı madde kullanımına ihtiyaç duymayan basit bir hidrotermal metod kullanılmıştır. Taze hazırlanmış AgCl en uygun üretim parametrelerini bulmak amacıyla farklı reaksiyon sıcaklıkları, farklı reaksiyon süreleri ve farklı AgCl/ Glukoz oranlarında glukoz ile indirgenmiştir. X-ray difraksiyon analizleri ve elektron mikroskobu çalışmaları reaksiyon sıcaklığı 210 ºC ve 220 ºC, reaksiyon süresi 13 saat ve AgCl/ glukoz oranı 1/ 10 seçildiğinde % 100 Ag fazından oluşan küre ve tüp şekillerinde nanotoz elde etmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Gümüş nano parçacıkların çapları 212-580 nm arasında değişmektedir.

NANO POWDER SYNTHESIS Silver nanoparticles are used in many technologies as catalysts, antimicrobial coatings, conductive coatings and since the demand for silver nanoparticles in consumer products such as food packing, household appliances medical and electronical devices is increasing, interest in finding ways to produce silver nanoparticles on a large scale is also increasing. In this study a simple hydrothermal method is used that needs no surfactants, solvents or hazardous substances. Freshly perapared AgCl is reduced with glucose at different reaction temperatures for different reaction times and different AgCl/ glucose ratios to find optimum production parameters. X-ray diffraction analysis and scanning electron microscopy studies indicated that at 210 ºC and at 220 ºC, when reaction time is 13 hours and AgCl/ Glucose ratio is 1/ 10 chosen, it is possible to obtain both tube and spherical shaped nano powder that consists of % 100 Ag phase. Diameters of the tube and spherical shaped nanoparticles range between 212- 580 nm.
Keywords: Kimya Mühendisliği