Üniversite öğrencileri güvenli cinselliği nasıl algılıyor? - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu çalışma gençlerin güvenli cinsellik stratejilerine ilişkin algılarını değerlendirmek amacıyla yapıldı. İstanbul'da bir üniversitede okuyan, sağlık meslekleri dışında 512 öðrencinin kendileri tarafından doldurulan anketler değerlendirildi. Çalışmada gençlerin kondom kullanımının AIDS'i önleyici etkinliğini yüksek düzeyde algılamadıklarını; ayrıca kondomu kullanmayı önermeyi de kolay algılamadıklarını saptadık. 1'den 5'e kadar bir puan verilmesi istendiğinde, "Prezervatif cinsel ilişkide AIDS bulaşmasını önlemek için ne kadar etkili/ güvenilir bir yöntemdir?" sorusuna öðrencilerin yüzde 43.2'si 3 ya da daha düşük puan verdiler; yani orta ya da düşük derecede güvenli bulduklarını belirttiler (ortalama=3.53; %95CI=3.43-3.63). "Sizce kondom kullanımı ne kadar kolaydır?” sorusuna 3 ya da daha düşük puan verenlerin (zor bulanların) oranı yüzde 30.2 (ortalama=3.94; %95CI=3.84-4.04) ve "Yeni bir ilişkide, kondom kullanmayı önermek de zor” bulundu.Tüm grupta, tek eşlilik kondomdan daha etkili bir yöntem olarak algılanmaktadır; ancak sürdürülebilirliğine ilişkin puanlar düşüktür. Cinsel birleşmesiz ilişki, öğrencilerin çoğunluğu tarafından, özellikle de cinsel yaşantısı olanlar tarafından sürdürülebilir bulunmamaktadır. Eğitimlerin kapsamı, güvenli cinsellik stratejilerinin etkinliği konusunda doğru bilgilenme, güvenilirliği konusunda olumlu tutum kazanma ve bir yöntemi kullanmayı önerme konusunda beceri geliştirmeye yönelik olarak genişletilmelidir.

This study was carried out to learn the perceptions of youth about the safer sex strategies and perceived AIDS risk. A questionnaire survey was done among 512 students in Istanbul who attend university schools which are not related to health professions. Effectiveness of condom use against AIDS transmission was not perceived high enough, and offering condom to a partner was not perceived easy. The students were asked to give 1 to 5 points for the question "How effective/secure is condom use for preventing AIDS transmission?". The percent of those who give 3 or lower points for effectiveness of condom use was 43.2 percent (the mean score was 3.53; 95%CI=3.43-3.63). The percent of those who perceive using condom is not easy (those who gave 3 or less points for its easiness) was 30.2 percent; the mean score was 3.94; 95%CI=3.84-4.04. Offering condom in a new partnership was also perceived difficult. Mutually faithful relationship was perceived as a more effective method than condom use, but its sustainability was perceived low. Abstinence also was not conceived as an easy method to use for most students. The scope of education programs must be expanded to include the effectiveness of, developing a positive attitude on, and gaining offering skills for safer sex strategies.
How do the university students perceive safer sex?
Keywords: Tıbbi İnformatik