Kadın ve doğa ilişkisinin, 1970 sonrası sanata yansıması - Aytar, Seda (My University, 2013)
Kadın, doğa, ekofeminizm, ataerkillik, toprak ana, ekoloji, sömürgecilik, yeryüzü. ÖZET Dünyada ataerkil toplum düzeninin hüküm sürmesinden itibaren, kadın sorunları ortaya çıkmıştır. Bu sorunlar 1960’lı yıllardan itibaren feminist argümanlar dâhilinde incelenmekte ve birçok sanatsal çalışmaya konu olmaktadır. Tıpkı kadın sorunları gibi, ekolojik sorunlar da uzun yıllardan bu yana araştırma konusu olmaktadır. Birçok araştırmacı, ekolojik sorunların da kadın sorunları gibi ataerkil toplum yapısının bir sonucu olduğunu düşünmektedir. Geçmişten günümüze gelen ataerkillik, toplum yapısını ve ekosistemi benzer şekilde etkilemektedir. 1970’li yıllarda kadın ve doğa sorunlarının birlikteliğinden ‘ekofeminizm’ kavramı ortaya çıkmıştır. Ekofeminizm, kadın ve doğa kavramlarının benzerliklerini tüm yönleriyle inceler ve birçok alt başlığı vardır. Örneğin: Kültürel ekofeminizm, kadın-doğa kavramlarını mitolojik hikâyeler ve inanışlarla ilişkilendirir. Sosyalist ekofeminizm ise bu konuyla ilgili gerçekleşen toplumsal olayları konu edinir. Kadın ve doğa kavramlarıyla ilgili bütün bu başlıklar, çeşitli sanatsal örnekleri içerir. Dolayısıyla tez, kadın-doğa konusuyla ilgili, sanatçıların farklı bakış açılarını, yöntemlerini inceler. Kimi sanatçılar bireysel mitolojilerinden yola çıkarken kimileri ise bir çevre aktivisti olarak konuya dâhil olur. Bu açıdan tez, kadın-doğa konusunu kapsayan, kısa bir zaman diliminde gerçekleşmesine rağmen büyük çeşitlilik gösteren sanatsal örneklere odaklanır. Key Words: Woman, nature, ecofeminism, patriarchy, mother earth, ecology, colonialism, earth.

From the continuation of the patriarchal social order ruled the world, women's issues have emerged. From the year 1960, These issues are examined within the feminist arguments, and has been the subject of many artistic work. Just as women's issues, environmental issues are also the subject of research for many years. Many researchers thinks that, just like women's issues, ecological issues are also a result of the patriarchal structure of society. Patriarchy from the past to the present affects community structure and the ecosystem in a similar way. In the 1970s, the problems of women and the unity of nature 'ecofeminism' concept have emerged. Ecofeminism examines all aspects of the similarities between the concepts of nature and women , there are many sub-heading. For example: Cultural ecofeminism, associates women-nature concepts with the mythological stories and beliefs and socialist ecofeminism is subject to the social events which took place on this topic. All of these topics, that are related to concepts of women and nature, include examples of various artistic. Thesis on the subject of women and nature, examines the artists from different perspectives and methods. While some artists set individual mythology, others will be included on the basis of an environmental activist. In this respect, this thesis focuses on artistic examples covering women and nature topic that even though had happened in a short period of time, it had shown great diversity.
Keywords: Doğa Sanatı; Kadınlar, Sanatta; Resim